Termenul de adoptare a noilor norme de reciclare a deseurilor: 2014

Luni, 13 August 2012, ora 17:55
6973 citiri
Termenul de adoptare a noilor norme de reciclare a deseurilor: 2014

Noua directiva europeana privind reciclarea deseurilor electronice a intrat in vigoare luni, iar statele membre au obligatia sa introduca noile norme in legislatiile nationale pana in luna februarie 2014.

Noua directiva prevede o colectare sistematica a aparatelor scoase din uz si tratarea adecvata a unor materiale precum aurul, argintul, cuprul si metalele rare folosite la producerea televizoarelor, calculatoarelor si a telefoanelor mobile.

Criza economica si cresterea pretului materiilor prime impun o folosire eficienta a resurselor concomitent cu protectia mediului, semnaleaza intr-o nota Janez Potocnik, comisarul european pentru Mediul Inconjurator.

Obiectivul noului act normativ este ca pana in anul 2016 rata de colectare sa fie de 45%, aceasta urmand sa creasca la 65% in anul 2019. In prezent, acest obiectiv este de patru kilograme de deseuri electronice pe locuitor in fiecare an, ceea ce inseamna doua miliarde de tone anual. Aceasta cantitate reprezinta numai 20% din cantitatea de deseuri electronice generata pe ansamblul UE.

Odata introdusa in legislatiile nationale, aceasta directiva va permite consumatorilor sa predea comerciantilor aparatele electronice de dimensiuni reduse, iar la nivelul fiecarui stat se va crea un sistem de colectare a acestor deseuri.

De unde vin banii in afacerile din domeniul reciclarii - Interviu Business24

#directiva europeana reciclare deseuri, #UE legislatie reciclare deseuri, #adoptare directiva reciclare deseuri, #reciclare deseuri UE , #Protectia mediului