100.000 de persoane au participat la un mars pentru clima, in Elvetia

Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 15:19
941 citiri
100.000 de persoane au participat la un mars pentru clima, in Elvetia
Foto: Arhiva Pixabay

Aproximativ 100.000 de oameni au participat sambata in Berna, capitala Elvetiei, la un mars pentru clima, au anuntat organizatorii evenimentului prin care s-a dorit transmiterea unui "semnal puternic" adresat partidelor politice, cu trei saptamani inainte de alegerile parlamentare.

Cateva mii de elvetieni au defilat de asemenea cu o zi inainte, in mai multe orase din tara, in cadrul "grevei mondiale pentru clima", insa s-au adunat in numar mai mare, sambata, la "manifestatia nationala" organizata la Berna de Alianta pentru Clima din Elvetia, care reuneste 80 de organizatii din societatea civila.

"Manifestatia istorica pentru clima! Aproape 100.000 de oameni au iesit pe strazile din #Berna in aceasta dupa-amiaza! Un semnal puternic si clar la trei saptamani de #alegerilefederale!", a anuntat sambata seara alianta pe contul sau de Twitter.

Politia cantonala din Berna nu a comentat cifrele avansate de organizatori, relateaza AFP.

Manifestantii, veniti din diverse regiuni ale Elvetiei, cu trenurile sau bicicletele, au defilat pe strazile din Berna si s-au oprit in fata Guvernului si Parlamentului.

Participantii la eveniment au cerut o politica climatica coerenta, renuntarea la utilizarea carbunelui, petrolului si gazelor si o justitie climatica, potrivit agentiei elvetiene ATS.

"In 50 de ani cei puternici au impus banii. Pentru a face lumea sa functioneze si pentru a-i face pe oameni sa creada in fericire prin consum", a denuntat laureatul Premiului Nobel pentru Chimie in 2017, elvetianul Jacques Dubochet, citat de ATS.

In Elvetia, o mica tara alpina cu aproape 8,5 milioane de locuitori, marsurile pentru clima sunt organizate in mod regulat de miscarile cetatenesti, in special de tineri.

Aproape 500.000 de persoane au manifestat vineri la Montreal alaturi de activista suedeza Greta Thunberg in cadrul "grevei mondiale pentru clima", au anuntat sambata organizatorii evenimentului.

Aceasta este "cea mai mare manifestatie din istoria Quebecului", a declarat Francois Geoffroy, reprezentant al colectivului ecologist La Planete s'invite au Parlament. "Suntem cel putin 500.000! Puteti sa fiti mandri de voi!", a declarat tanara suedeza in fata multimii reunite in proximitatea sediului general al Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile (OACI), la finalul manifestarii.

"Exista o stare de urgenta, iar noi nu vom ramane cu bratele incrucisate. Noi suntem schimbarea si schimbarea se intampla chiar acum", a adaugat adolescenta suedeza. "In ...citeste mai departe despre "100.000 de persoane au participat la un mars pentru clima, in Elvetia" pe Ziare.com

#protest schimbari climatice Elvetia , #Stiri Mediu