2016 a batut toate recordurile de clima, iar 2017 se anunta deja un an cu fenomene extreme

Marti, 21 Martie 2017, ora 12:59
1761 citiri
2016 a batut toate recordurile de clima, iar 2017 se anunta deja un an cu fenomene extreme
Foto: Arhiva Ziare.com

Anul 2016 a batut toate recordurile prin atingerea unei temperaturi maxime mondiale fara precedent, un nivel exceptional de scazut al calotelor glaciare marine si o crestere sustinuta a nivelului marii si a incalzirii oceanice, informeaza marti Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).

In ajunul Zilei Mondiale a Meteorologiei, (World Meteorological Day) care se marcheaza in fiecare an la 23 martie, din 1961, OMM a publicat Declaratia sa anuala privind starea climei in lume, in care evidentiaza 2016 ca an al tuturor recordurilor, citata de EFE.

Anul 2016 a fost cel mai cald de cand se fac inregistrari meteo, cu o temperatura de 1,1 grade Celsius peste nivelul preindustrial, reprezentand o crestere de 0,06 grade peste recordul anterior inregistrat in 2015.

Temperaturile medii mondiale ale suprafetei marii au fost in 2016 cele mai ridicate de la inceperea inregistrarilor, exacerbate de fenomenul meteorologic "El Nino". Acest fenomen s-a inregistrat in trimestrele trei si patru ale anului 2015 si a continuat si in primul trimestru al anului 2016.

"La Nina' si 'El Nino" sunt doua fenomene meteo rezultate din fazele opuse ale interactiunii dintre atmosfera si Oceanul Pacific (cresterea sau descresterea temperaturii apei) si au efecte opuse asupra climei in diferite locuri ale planetei. "El Nino" se produce cand are loc o crestere a temperaturilor, cu efecte asupra fiecarei regiuni a lumii, in timp ce 'La Nina' contribuie la o scadere a respectivelor temperaturi.

Nivelul marii la scara mondiala a crescut cu 20 de centimetri de la inceputul secolului XX, ca urmare in special a expansiunii termice a oceanelor si a dezghetului ghetarilor si a calotelor glaciare. Inghetul din toamna anului 2016 a fost exceptional de lent, in timp ce extinderea calotelor glaciare marine s-a contractat la mijlocul lunii noiembrie.

Nivelurile de dioxid de carbon in atmosfera au atins pragul simbolic de referinta de 400 de particule la un milion in 2015 si nu vor scadea sub acest nivel generatiile viitoare din cauza caracterului durabil al CO2.

Potrivit OMM, in prezent este posibil sa se dovedeasca clar existenta unei relatii intre schimbarea climatica provocata de om si multe cazuri de fenomene extreme cu efecte devastatoare. Printre astfel de fenomene inregistrate in 2016 merita semnalate secetele grave care au provocat nesiguranta alimentara pentru milioane de persoane in zonele meridionala si orientala ale Africii si Americii Centrale, sau uraganul Matthew care a ...citeste mai departe despre "2016 a batut toate recordurile de clima, iar 2017 se anunta deja un an cu fenomene extreme" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#record temperatura 2016 , #Stiri Mediu