2016 a inregistrat un nou record de caldura pe Terra: E al treilea consecutiv si viitorul nu suna bine

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 08:26
1505 citiri
2016 a inregistrat un nou record de caldura pe Terra: E al treilea consecutiv si viitorul nu suna bine
Foto: Arhiva Ziare.com

Anul 2016 a fost cel mai cald de la inceputul inregistrarilor de date privind temperaturile in 1880, fiind cel de al treilea record anual consecutiv de caldura.

Cu o crestere record a mercurului din termometre in fiecare dintre lunile din ianuarie si pana in august, temperatura de la suprafata uscatului si a oceanelor a fost cu 0,94 grade Celsius superioara mediei secolului al XX-lea (care a fost de 13,9 grade C), depasind precedentul record din 2015, cand temperatura a fost superioara cu 0,04 grade C celei din secolul trecut, a anuntat Agentia americana pentru oceane si atmosfera (NOAA), citata de AFP.

Septembrie 2016 a marcat sfarsitul recordurilor lunare consecutive de caldura inregistrate timp de 16 luni, fapt care a fost provocat partial de repetarea curentului ecuatorial cald din Pacific, El Nino. Acesta a inceput sa se disipeze incepand din primavara.

Productia agricola mondiala, in pericol din cauza incalzirii climatice

Intr-o analiza separata a datelor privind temperaturile mondiale, NASA a determinat si ea ca 2016 a fost anul cel mai cald de pe glob din ultimii 136.

NASA: Pamantul se incalzeste intr-un ritm fara precedent in ultimul mileniu. Ce ne asteapta

De la inceputul secolului al XXI-lea, planeta a inregistrat 5 ani record de caldura: 2005, 2010, 2014, 2015 si 2016.

"Chiar daca nu tinem cont de incalzirea provocata de influenta El Nino, 2016 ramane anul cel mai cald din istoria moderna", a declarat profesorul Piers Forster, director al Centrului international Priestley pentru climat din cadrul universitatii din Leeds, Marea Britanie.

Potrivit acestuia, "2017 va fi probabil mai putin cald, dar ma astept la noi recorduri de temperatura pe planeta in urmatorii cativa ani".

In luna decembrie 2016, temperatura la suprafata uscatului si a oceanelor s-a situat cu 0,79 grade C peste media din secolul al XX-lea. Luna trecuta a fost astfel cea de a treia luna de decembrie cea mai calda din anale dupa 2014 si 2015.

Mercurul din termometre a atins niveluri fara precedent in estul Rusiei, in extremitatea vestica a Canadei, o parte din estul Statelor Unite, majoritatea Americii centrale, nordul Americii de Sud, precum si in Africa de vest, parti din Asia de sud si regiuni din Australia, in special de-a lungul coastei nordice si estice.

Statul american Alaska, de exemplu, a inregistrat in 2016 cea mare temperatura medie din 1925, cand a inceput centralizarea datelor legate de temperaturi.

Temperaturile marilor si oceanel ...citeste mai departe despre "2016 a inregistrat un nou record de caldura pe Terra: E al treilea consecutiv si viitorul nu suna bine" pe Ziare.com

#record temperatura 2016 , #Stiri Mediu