Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANRE investigheaza pretul energiei, dupa doua tranzactii suspecte de pe bursa

ANRE investigheaza pretul energiei, dupa doua tranzactii suspecte de pe bursa
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a demarat o investigatie in cazul a doua contracte cu energie incheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte ca ar fi incalcat legislatia, si a cerut ajutorul Consiliului Concurentei in aceasta ancheta, au declarat, luni, reprezentantii ANRE.

"Sunt raportate doua tranzactii suspecte. ANRE este in discutii in acest moment cu Consiliul Concurentei pentru a analiza aceste tranzactii. Presedintele ANRE a luat legatura cu cei de la Consiliul Concurentei ca impreuna sa desfasuram o investigatie in legatura cu aceste contracte", au spus oficialii reglementatorului.

ANRE a demarat aceasta ancheta in urma unei sesizari potrivit careia contractele ar fi fost incheiate la un pret mai mare decat ar fi normal.

"Daca OPCOM, care este operatorul pietei, ne sesizeaza si el alte tranzactii suspecte, cu siguranta si acolo vom incepe controlul, investigatia", au precizat reprezentantii ANRE.

Acestia au refuzat sa precizeze care sunt tranzactiile si companiile anchetate. "Este o investigatie in curs si nu putem da nume. Este vorba de tranzactii incheiate si pe PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare - n.red.) ", au mai spus oficialii autoritatii.

"Sunt doar suspiciuni momentan. Nu avem nicio confirmare. Bursa este libera si acolo se intalneste cererea cu oferta, din acest motiv avem nevoie de ajutorul Consiliului Concurentei", au adaugat acestia.

Preturile pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU - n.red.) a bursei de energie OPCOM au ajuns in aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de doua ori mai mari decat in primele zile ale acestui an.

Romania a inregistrat in zilele de 15 si 23 ianuarie 2017 cel mai mare pret al energiei din Europa, ajungand la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania.

Cel mai mare pret in aceasta luna din Europa s-a inregistrat in Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese ca pretul mare de pe piata spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzactionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decat consumul tarii, estimat la maximum 6 TWh pentru aceasta luna. In plus, pe piata spot se mai tranzactioneaza o alta cantitate de 3,4 TWh.

Pe pietele la termen, pretul pentru luna ian... citeste mai departe despre "ANRE investigheaza pretul energiei, dupa doua tranzactii suspecte de pe bursa" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 6344 ori