BBC: Care sunt primele efecte ale retragerii SUA din Acordul de la Paris

Vineri, 02 Iunie 2017, ora 13:45
1156 citiri
BBC: Care sunt primele efecte ale retragerii SUA din Acordul de la Paris
Foto: captura video Facebook / Donald Trump

Retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris referitor la schimbarile climatice va avea un mare impact atat asupra acestuia, cat si asupra lumii in general.

Nu exista niciun dubiu ca retragerea SUA va face mult mai dificila atingerea scopului propus: mentinerea incalzirii globale sub 2 grade Celsius. SUA contribuie cu circa 15% la emisiile globale de carbon, dar pe de alta parte este si una dintre cele mai importante surse financiare si de tehnologie pentru tarile care depun eforturi in lupta cu incalzirea globala, se arata intr-un comentariu publicat de BBC.

Si eforturile diplomatice depuse in acest sens vor fi zadarnicite. "Este o greseala istorica pe care nepotii nostri, cand vor privi in urma, o vor condamna, intrebandu-se cum a putut un lider al lumii sa se rupa de realitate si moralitate", a comentat Michael Brune, activist de mediu si membru al Sierra Club.

Relatia cheie din acordul de la Paris era intelegerea dintre SUA si China. Spre deosebire de SUA, China si-a reafirmat rapid angajamentul pentru respectarea Acordului de la Paris, alaturi de statele europene.

Pe de alta parte, liderii mondiali din business sunt dezamagiti, mai scrie sursa citata. Sefii unor mari companii precum Google, Apples si alte cateva sute, inclusiv Exxon Mobil, au facut presiuni asupra presedintelui Trump sa nu scoata tara din Acordul de la Paris.

In acelasi timp, desi multi americani isi pun speranta in revigorarea mineritului, toate datele arata ca acest lucru nu se va intampla. Tarile dezvoltate merg inainte, spre resurse moderne, regenerabile, cum ar fi energia solara, iar impactul folosirii carbunelui asupra calitatii aerului va genera o puternica opozitie in opinia publica americana, comenteaza autorul articolului citat.

In India, de exemplu, pretul inregistrat la energia solara este deja cu 18% mai mic decat pretul mediu la electricitatea obtinuta prin termocentrale.

De asemenea, in ciuda retragerii din Acordul de la Paris, emisiile de carbon ale SUA vor continua sa scada, anticipeaza specialistii, si asta pentru ca productia de energie se bazeaza acum mai mult pe gaze decat pe carbune si acest trend va continua, productia de gaze fiind mai flexibila si integrandu-se mai bine in mediul resurselor regenerabile, se mai arata in articolul citat.

E oficial: Trump retrage Statele Unite din Acordul de la ParisVal de critici la nivel international dupa ce Trump a anuntat ca SUA se retrag din Acordul de la ParisMacron, dupa retrag ...citeste mai departe despre "BBC: Care sunt primele efecte ale retragerii SUA din Acordul de la Paris" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump retragere SUA Acord Paris , #Stiri Mediu