Bulgaria si Moldova se intorc spre Rusia: Riscurile economice pentru Romania

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 07:35
1863 citiri
Bulgaria si Moldova se intorc spre Rusia: Riscurile economice pentru Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Republica Moldova si Bulgaria si-au ales noi presedinti cu viziuni pro-ruse, asa ca e posibil ca Moscova sa se foloseasca de aceasta oportunitate pentru a-si extinde si mai mult influenta in sectorul energetic in regiune, lucru ce ar dezavantaja Romania.

Ambele tari depind deocamdata 100% de gazul din Rusia.

Bulgaria se interconecteaza abia anul acesta cu Romania prin conducta Giurgiu-Ruse, proiect de 23 de milioane de euro, dar va dura o perioada pana se vor putea face exporturi efective de gaze din tara noastra. Moldova e in aceeasi situatie: are un gazoduct cu noi (Iasi-Ungheni, care alimenteaza o parte din localitatile din raionul Ungheni si partial din Nisporeni), dar cantitatile care pot fi importate sunt simbolice.

"Drept urmare, oricine era la guvernare in cele doua tari se afla intr-o situatie dificila si putea fi usor santajat de Rusia cu amenintarea taierii gazelor", avertizeaza Otilia Nutu, analist pe politici energetice la Expert Forum, intr-o declaratie remisa... citeste mai departe despre "Bulgaria si Moldova se intorc spre Rusia: Riscurile economice pentru Romania" pe Ziare.com

#energie Romania Rusia, #Romania proiecte energie Bulgaria Moldova , #Stiri Mediu