Cercetatorii au anuntat cand dispare ultima bucata a calotei glaciare din America de Nord

Marti, 21 Martie 2017, ora 23:03
1941 citiri
Cercetatorii au anuntat cand dispare ultima bucata a calotei glaciare din America de Nord
Foto: Arhiva Pixabay

Ultima ramasita din Calota Glaciara Barnes de pe Insula Baffin (foto), care a acoperit odata mare parte din America de Nord, se va topi in circa 300 de ani, arata un studiu realizat de o echipa de oameni de stiinta canadieni si americani. Formatiunea se afla in prezent pe cale de disparitie din cauza incalzirii climatice.

Calota Glaciara Barnes, o intindere cat statul american Delaware, situata pe Insula Baffin din Arhipelagului Arctic Canadian, se topeste intr-un ritm rapid din cauza nivelului ridicat de gaze cu efect de sera din atmosfera, care a provocat cresterea temperaturilor in zona arctica.

Desi are inca o grosime de 500 de metri, calota s-ar topi in urmatorii 300 de ani, conform rezultatele cercetatorilor, acest lucru fiind o dovada serioasa a nivelului actual al incalzirii globale, nemaiintalnit in ultimi 2,5 milioane de ani, dupa cum arata autorii studiului.

"Aceasta reprezinta disparitia unei forme din ultima epoca glaciara, care ar fi supravietuit probabil daca nu ar fi existat emisiile de gaze cu efect de sera antropogenice", a declarat Adrien Gilbert, expert in ghetari la Universitatea Simon Fraser din Canada, conducatorul studiului publicat luni in revista "Geophysical Research Letters" editat de American Geophysical Union.

Desi topirea Calotei Glaciare Barnes ar putea avea un efect neglijabil asupra nivelului marilor si oceanelor, sfarsitul ei poate anunta chiar disparitia unor calote mai mari precum Groenlanda si Antarctica, este de parere profesorul Gifford Miller de la Universitatea americana Boulder, coautor al studiului.

"Cred ca disparitia Calotei Glaciare Barnes ar fi doar o curiozitate stiintifica daca nu ar fi atat de neobisnuita", a spus Miller, care a condus cercetarile desfasurate anual in ultimele cinci decenii pe Insula Baffin.

Calota Glaciara Barnes este o ramasita a Calotei Glaciare Laurentide, care a acoperit, episodic, milioane de metri patrati din America de Nord de la inceputul perioadei Cuarternar, in urma cu 2,5 milioane de ani.

Chiar daca omenirea ar inceta in prezent sa emita gaze cu efect de sera, Calota Glaciara Barnes tot va disparea in urmatoarele secole, sustine Miller.

Polul Nord se topeste: Cu fiecare zbor intre Paris si New York dispar 3 mp din calota glaciara

Dovada ca zapada de la Polul Nord se topeste - fotografii NASA ...citeste mai departe despre "Cercetatorii au anuntat cand dispare ultima bucata a calotei glaciare din America de Nord" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#topire gheata insula Baffin, #Calota Glaciara Barnes topeste, #topire ghetari incalzire globala, #Calota Glaciara Barnes dispare , #Stiri Mediu