Comisia Europeana da in judecata Romania din cauza deseurilor: Riscam o amenda de 124.000 de euro pe zi

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 14:42
2924 citiri
Comisia Europeana da in judecata Romania din cauza deseurilor: Riscam o amenda de 124.000 de euro pe zi

Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru neindeplinirea obligatiei de a revizui si adopta planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri.

Astfel, tara noastra ajunge in ultima etapa a unei proceduri de infringement declansate in urma cu doi ani.

Comisia Europena arata ca timp de mai bine de 6 ani Romania nu a indeplinit mai multe cerinte UE in ceea ce priveste deseurile.

"In pofida avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autoritatile romane nu si-au indeplinit obligatia de a revizui si actualiza planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri. Aceasta revizuire ar fi trebuit sa aiba loc cel tarziu in 2013", informeaza Comisia intr-un comunicat.

CE precizeaza ca, in pofida avertismentelor anterioare, Romania nu a reusit sa ia masuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, asa cum cere Directiva 1999/31/EC. Romania era obligata sa inchida sau sa reabiliteze aceste gropi pana la 16 iulie 2009.

Comisia a initiat procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor in septembrie 2015 si a trimis Romaniei un aviz motivat in mai 2016, solicitandu-le autoritatilor sa adopte rapid aceste instrumente de baza prevazute de legislatia in materie de deseuri.

Au fost initiate proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva mai multor state membre, printre care Belgia, Cipru, Croatia, Italia, Franta, Spania si Slovenia. Aceste cazuri se afla in stadii diferite, iar doua au fost deja inchise (Slovenia si Croatia) dupa adoptarea unor planuri si programe adecvate.

In cazul in care Romania pierde procesul, risca o amenda de 124.000 de euro pe zi pentru faptul ca nu a reusit sa inchida depozitele municipale de deseuri neconforme.

In luna februarie, subsecretarul de stat in MAE Razvan Horatiu Radu, agentul guvernamental insarcinat cu reprezentarea Romaniei in fata CJUE, declara intr-un interviu acordat Ziare.com ca este optimist si ca nu crede ca Romania va fi condamnata.

"Suntem in infringement avansat, exista o sesizare a CJUE. Avem dosarul in lucru de 5 ani, colaboram bine cu Ministerul Mediului si al Dezvoltarii, insa problema e la nivel local. Am avut la inceputul procedurii 109 gropi care trebuiau inchise in jurisdictia autoritatilor locale. Jumatate au fost inchise sau ecologizate.

Pentru restul, la care probabil se va referi actiunea CE, pe care nu am primit-o inca, procesul de inchidere va d ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana da in judecata Romania din cauza deseurilor: Riscam o amenda de 124.000 de euro pe zi" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania judecata deseuri , #Stiri Mediu