Concluziile unui summit crucial, la Paris: Terra e pe moarte

Luni, 29 Aprilie 2019, ora 18:11
1781 citiri
Concluziile unui summit crucial, la Paris: Terra e pe moarte
Foto: Arhiva Pixabay

Mesajul lansat luni, la Paris, in deschiderea unei reuniuni mondiale pentru biodiversitate este foarte clar: distrugerea naturii ameninta omenirea "cel putin la fel de mult" ca incalzirea climei si merita, deci, o atentie la fel de mare din partea comunitatii internationale pentru a evita impacturile devastatoare.

Oameni de stiinta si diplomati din peste 130 de tari s-au reunit, pana sambata, la Paris, pentru a adopta prima evaluare mondiala a ecosistemelor realizata pe plan global dupa o pauza de aproape 15 ani, considerata un inventar sumbru al naturii, care este vitala pentru omenire.

"Dovezile sunt incontestabile: distrugerea de catre noi a biodiversitatii si a serviciilor ecosistemice a atins niveluri care ameninta bunastarea noastra cel putin la fel de mult ca modificarile climatice provocate de catre om", a declarat Robert Watson, presedintele Platformei interguvernamentale stiintifice si politice pentru biodiversitate si servicii ecosistemice (IPBES).

Grupul de experti a lucrat timp de trei ani la redactarea unui raport de 1.800 de pagini, care ar trebui sa devina o veritabila referinta stiintifica in domeniul biodiversitatii, la fel cum sunt considerate rapoartele GIEC in domeniul climei.

Desi termenul de "biodiversitate" pare uneori abstract, el vizeaza toate speciile animale si vegetale care traiesc pe Terra, inclusiv pe o specie care se pune pe sine in pericol distrugand natura: omul. Iar omul nu poate sa traiasca fara aceasta natura, care ii aduce servicii inestimabile, de la insectele polenizatoare, la padurile si oceanele care absorb dioxidul de carbon si ii furnizeaza medicamente si apa potabila.

La fel ca in cazul discutiilor despre clima, "aceasta luna aprilie a anului 2019 poate sa marcheze un 'punct de cotitura parizian' similar pentru biodiversitate si contributiile aduse de natura populatiilor umane", a declarat Robert Watson.

Multi experti spera ca aceasta evaluare va reprezenta un preludiu pentru adoptarea unor obiective ambitioase in cadrul reuniunii din 2020 din China pentru diversitate biologica (COP15) la care vor participa statele membre ale ONU.

Aproape niciunul dintre cele 20 de obiective anterior definite pentru 2020, care vizeaza "o viata in armonie cu natura" pana in 2050, nu va fi atins, potrivit proiectului de sinteza al acestui nou raport, obtinut de jurnalistii de la AFP. Proiectul va fi discutat, amendat si adoptat pe articole de delegatii participanti la reuniunea de la Paris, inainte de publicar ...citeste mai departe despre "Concluziile unui summit crucial, la Paris: Terra e pe moarte" pe Ziare.com

#Robert Watson IPBES natura distrugere, #om distruge specii plante animale , #Stiri Mediu