Cum rezolva tarile nordice problema gunoaielor: modelul suedez

Vineri, 11 Ianuarie 2008, ora 14:44
1307 citiri
Cum rezolva tarile nordice problema gunoaielor: modelul suedez

Toate cotidienele scandinave au prezentat zilele acestea, pe prima pagina, "monstrul", cu alte cuvinte gunoaiele din Napoli, abordand ceea ce a fost definita "o rusine nationala". Ziarele au pus in lumina si pericolul ca infiltratiile din sol de lichide toxice sa contamineze lantul alimentar,scrie ziarul italian Avvenire.

Cum procedeaza tarile nordice pentru a scapa de gunoaiele solide menajere? Suedia a fost dintotdeauna tara cu cel mai mare procent de gunoaie menajere pe cap de locuitor din lume, intrecand Italia in materie de folosire a confectiilor alimentare, a bunurilor de unica folosinta, a tot ce lasa in urma plastic, cartoane si ambalaje de orice fel.

Unde se duc aceste gunoaie? In majoritatea blocurilor din Suedia exista la parter o incapere mare in care, atarnat de un cilindru metalic, se afla un sac din plastic care colecteaza toti sacii cu gunoaie pe care locatarii ii arunca la ghenele aflate la fiecare etaj.

In cartierele construite mai recent, colectarea gunoaielor are loc de-a dreptul printr-un sistem de aspirare pneumatica. Cand colectorul unui bloc este plin, el transmite un semnal electronic la o centrala de colectare, aflata la o distanta de un kilometru si jumatate, actionand o pompa foarte puternica, care aspira gunoaiele printr-o retea de conducte, privandu-le de aerul pe care il contin si reducandu-le astfel la a 30-a parte din volumul lor initial.

Aeroportul italian Fiumicino este dotat cu un astfel de sistem pentru degajarea automata si foarte rapida a recipientelor cu resturi de mancare din avioanele care sosesc, dar niciuna din municipalitatile italiene nu l-a adoptat.

De asemenea, pe strazile din orasele suedeze se afla containere mari de colectare diferentiata: hartie, plastic, sticla colorata, sticla incolora, metale, ziare. Fiecare persoana plaseaza cu grija gunoiul solid neorganic in containerul prevazut special. Odata pe saptamana, containerele sunt golite de camioane mari, si ele dotate special.

Dar situatia nu este intotdeauna roz chiar si in tarile scandinave. In pofida adoptarii unor masuri foarte severe, au loc din cand in cand cazuri de descarcari abuzive de gunoaie industriale. Cine face acest lucru stie insa ca risca amenzi piperate si chiar arestarea.

In ceea ce priveste Suedia, se mentine problema deseurilor nucleare care, partial, erau trimise la o centrala britanica de eliminare a lor, in timp ce acum sunt incapsulate cu plumb si sticla in depozite subterane sigilate.

In Norvegia, constiinta ecologica s-a trezit tarziu si a facut descoperiri teribile: timp de 200 de ani, au fost descarcate in mediul ambiant toate deseurile industriale, chiar toxice, si chiar pe terenuri agricole. In prezent, s-a trecut la o campanie titanica de depoluare. Zacamintele de deseuri industriale sunt dezgropate si prelevate.

Ramane insa problema locatiei unde sa fie amplasate. Cu toate acestea, Oslo este un oras curat si ingrijit, tot asa cum sunt toate orasele scandinave si cum ar putea deveni si alte orase europene daca colectarea gunoaielor ar fi organizata pe criterii rationale, ce ar putea furniza, in plus, caldura si energie in incineratoare, fara a deveni o 'mina de aur' pentru criminalitatea organizata.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.