Un tanar din Pitesti cu doctorat la Harvard a facut un studiu alarmant despre viitorul planetei, preluat pe prima pagina de presa din Occident

Joi, 27 Iulie 2017, ora 07:33
2426 citiri
Un tanar din Pitesti cu doctorat la Harvard a facut un studiu alarmant despre viitorul planetei, preluat pe prima pagina de presa din Occident
Foto: Arhiva Ziare.com

Un studiu realizat de un tanar roman, cercetator in departamentul de dinamica a climatului de la Universitatea din Washington, orasul Seattle, arata ca incalzirea globala ar putea fi un proces mai rapid decat se credea.

Cercetarea pitesteanului Cristian Proistosescu, absolvent al Universitatii Princeton si doctor in Stiintele Pamantului la Harvard, si a colegului sau, Peter J. Huybers, a fost publicata in revista Science Magazine si abordeaza un conflict fundamental intre ce sugereaza modelele privind viitoare schimbari climatice si ceea ce putem deduce doar din observatiile istorice.

De exemplu, modelele sugereaza ca, in situatia in care concentratia de dioxid de carbon din atmosfera ar atinge dublul nivelului preindustrial, planeta s-ar incalzi cu 1,5 - 4,5 grade Celsius, insa modelele observate in ultimii aproximativ 200 de ani sugereaza ca o dublare a nivelului dioxidului de carbon ar trebui sa duca la o incalzire de cel mult 3 grade Celsius.

Discrepanta a devenit un motiv major de ingrijorare in randul oamenilor de stiinta din domeniul studiului climei, in ultimul an, potrivit lui Proistosescu.

Pana si departamentul ONU care se ocupa de observarea schimbarilor climatice a recunoscut aceasta chestiune in cel mai recent raport, aratandu-se ca nu mai poate fi facuta o buna estimare.

"Ne-a ingrijorat mult. Aveam nevoie sa intelegem de ce estimarile noastre diferite nu functioneaza", a spus romanul, citat de Washington Post.

Cercetarea a fost realizata in perioada studiilor doctorale ale lui Proistosescu la Harvard si ajuta la punerea in acord a modelelor cu inregistrarile istorice.

Sugereaza ca incalzirea globala are loc in diferite faze sau "moduri" pe planeta, unele avand loc mai rapid decat altele.

Anumite procese climatice cu evolutie lenta ar putea amplifica incalzirea intr-o mai mare masura in viitor, aratand astfel ca modelele sunt corecte. Insa aceste procese au nevoie chiar si de cateva sute de ani pana cand sa produca efecte si, pentru ca nu a trecut destul timp de la Revolutia Industriala, inregistrarile istorice sunt cele care de fapt induc in eroare in acest moment.

Concluzia este sustinuta de un numar tot mai mare de cercetatori, care sugereaza ca estimarile privind incalzirea, facute doar pe baza inregistrarilor istorice, sunt minimizate intentionat.

Planeta se incalzeste diferit

Potrivit lui Cristian Proistosescu, atunci cand gazele de sera sunt emise in atmosfera, incepe sa aiba loc un efect de incalzire " ...citeste mai departe despre "Un tanar din Pitesti cu doctorat la Harvard a facut un studiu alarmant despre viitorul planetei, preluat pe prima pagina de presa din Occident" pe Ziare.com

#roman studiu incalzire globala, #Cristian Proistosescu studiu schimbari climatice, #viteza schimbari climatice , #Stiri Mediu