Incendiile fac ravagii in sudul Europei si viitorul nu suna bine: Suprafetele predispuse ar putea creste de la 50 la 100%

Joi, 27 Iulie 2017, ora 09:03
1890 citiri
Incendiile fac ravagii in sudul Europei si viitorul nu suna bine: Suprafetele predispuse ar putea creste de la 50 la 100%
Foto: Arhiva Pixabay

Incendiile care afecteaza Franta, Italia si Portugalia pe fondul unei perioade secetoase, in urma carora mii de persoane au fost evacuate si mii de hectare de padure au fost parjolite, risca sa se intensifice in viitor, in special ca urmare a incalzirii globale.

Italia, Portugalia si Franta, "cu exceptia Corsicii", au avut parte iarna aceasta "de precipitatii cu 20 - 30% mai scazute fata de cele normale", a explicat Michele Blanchard, climatolog in cadrul Meteo-France, citat de AFP.

In Corsica, unde un nou incendiu a condus miercuri la evacuarea a peste 10.000 de oameni, nicio picatura de ploaie nu a cazut de la inceputul lunii iulie, ceea ce reprezinta o situatie "exceptionala", a subliniat ea.

Italia si Portugalia au cunoscut la randul un deficit de precipitatii in primavara.

In Portugalia, unde incendiile forestiere violente au continuat sa faca ravagii miercuri, 72% din teritoriul tarii este afectat de o seceta severa de la sfarsitul lunii iunie.

"Cand vorbim despre seceta, ne gandim la absenta apei, insa trebuie insistat si pe temperatura - aceasta favorizeaza evaporarea si face ca absenta apei din sol sa fie si mai importanta", a subliniat Blanchard.

In Portugalia, "luna iunie a fost una dintre cele mai calduroase" de la inceperea masuratorilor in aceasta tara, in 1931, dupa cum a declarat Vanda Pires, meteorolog la Institutul Portughez al Marii si Atmosferei (IPMA).

Schimbarile climaterice vor antrena "mai multe valuri de caldura", a mai spus Blanchard, care a amintit ca acestea inseamna "o evaporare mai importanta si prin urmare o seceta si mai accentuata la nivelul solului".

"In viitor, din cauza incalzirii globale, ne indreptam catre o seceta mai pronuntata, mai ales in timpul verii", a adaugat specialista in climatologie.

Conform unui studiu din 2014 privind consecintele incalzirii globale in Portugalia, temperaturile din aceasta tara au crescut peste media la nivel mondial in ultimii 50 de ani. Valurile de caldura vor deveni mai frecvente, iar cantitatea anuala de precipitatii va fi in scadere, potrivit cercetarii publicate in jurnalul "WIREs Climate Change", aminteste sursa citata.

Incendii din ce in ce mai greu de stapanit

Un aer mai cald este sinonim cu o vegetatie mai uscata, cu un grad mai ridicat de inflamabilitate. Astfel, cu cat urca mai mult mercurul in termometre, cu atat mai mare este riscul producere a incendiilor.

De asemenea, astfel de conditii meteorologice contribuie la cresterea in intensitat ...citeste mai departe despre "Incendiile fac ravagii in sudul Europei si viitorul nu suna bine: Suprafetele predispuse ar putea creste de la 50 la 100%" pe Ziare.com

#incendii Franta Italia Portugalia , #Stiri Mediu