Korodi: Romania a atras peste 50% din fondurile disponibile prin POS Mediu

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 12:25
5096 citiri

Romania a absorbit, pana in prezent, peste 50% din cele 4,4 miliarde de euro puse la dispozitie prin Autoritatea de Management a Programului Operational 'Mediu' (POS Mediu), potrivit datelor prezentate, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, de catre Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

'In cadrul Ministerului Mediului functioneaza Autoritatea de Management a POS Mediu, cel mai important instrument financiar din sectorul mediu, pus la dispozitia Romaniei de catre Comisia Europeana. Din cele aproximativ 4,4 miliarde de euro aflate la dispozitia tarii noastre, am absorbit pana acum peste 50%, ceea ce inseamna ca mai avem la dispozitie inca aproximativ 2,2 miliarde de euro. Vorbim despre proiecte de investitii majore, cu impact asupra comunitatilor, care au ca obiectiv general protectia mediului si a standardelor de viata in Romania: statii de epurare a apelor uzate, canalizari, sisteme integrate de management al deseurilor, gropi ecologice, lucrari de prevenire a riscului de inundatii, protectia biodiversitatii si multe altele. Putem ajunge la 70-80% in perioada urmatoare', a spus Korodi, citat de Agerpres.

Conform ministrului Mediului, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European, Romania are la dispozitie un buget de peste 30 de milioane de euro pentru proiecte adresate atat autoritatilor publice, locale sau centrale, cat si organizatiilor neguvernamentale.

'Societatea romaneasca trebuie sa faca un efort si sa inteleaga anumite lucruri. Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European pune la dispozitia Romaniei peste 30 de milioane de euro pentru proiecte. In ceea ce priveste Programul LIFE, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu si politici climatice, cofinantarea acordata tarii noastre depaseste 35 de milioane de euro. Asadar, vorbim despre sume importante, iar tot ceea ce trebuie sa facem este sa fim organizati, sa avem idei, sa scriem proiecte bune si sa atragem aceste fonduri', a spus seful MMSC.

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, participa, miercuri, la un seminar pe tema accesarii fondurilor nerambursabile alocate Romaniei, in cadrul caruia sunt prezentate informatii si noutati despre accesarea fondurilor externe din cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014, fonduri europene prin POS Mediu, precum si informatii privind Programul LIFE 2014-2020.

#Ministerul Mediului Romania, #fonduri POS Mediu , #Stiri Mediu