Ministrul Mediului vrea sa interzica exportul de bustean inafara UE. Statul roman pierde 500 de milioane de euro!

Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 07:39
1719 citiri
Ministrul Mediului vrea sa interzica exportul de bustean inafara UE. Statul roman pierde 500 de milioane de euro!
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Luam in calcul sa interzicem exportul de bustean in spatiul extracomunitar si, din pacate, Comisia Europeana (CE) nu ne permite sa facem acelasi lucru si in spatiul intracomunitar, indiferent de tipul de export, sustine ministrul Mediului, Costel Alexe.

"De cand am venit la minister, am pus colegii din Directia Generala Paduri sa ia in calcul sa interzicem exportul de bustean in spatiul extracomunitar. Din pacate, Comisia Europeana nu ne permite sa interzicem exportul de bustean sau orice alt tip de export in spatiul intracomunitar. Dar este important, pentru ca si acolo, in spatiul extracomunitar, pleaca cantitati insemnate de lemn.

Eu cred ca toata Romania, toti cetatenii si toate entitatile din aceasta tara ar trebui sa-si doreasca sa functioneze IFN-ul (Inventarul Forestier National - n.red.).

Oricum, suntem tara din Europa care are cea mai scurta perioada de viata pentru IFN. Tarile nordice, de exemplu, au acest mecanism de 40-50 sau 60 de ani. Pentru noi este atat de important acest IFN, pentru ca ne da date pe baza carora putem sa ne facem strategia forestiera nationala sau orice alta politica publica in domeniul padurii.

Statul roman pierde bani pentru fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal. Sa spunem ca, intr-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn taiat ilegal - n.red.) din proprietatea publica a statului roman. Daca inmultim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fara sa-l mai fiscalizam", a spus Alexe, joi seara, la Digi24.

Intrebat care este parerea sa despre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, ministrul de resort a sustinut ideea ca "este loc de mult mai bine".

"Personal, eu cred ca orice lucru in tara asta sau orice institutie cred ca poate arata mult mai bine. Si Romsilva, ca multe alte institutii ale statului roman, a ramas inchistata in niste vremuri si cred ca e loc de mult mai bine la Romsilva, in ceea ce priveste managementul acestei institutii.

Nu contest faptul ca acolo sunt foarte buni specialisti, si in cadrul Regiei la Bucuresti, si cei care astazi sunt personal silvic in Directiile judetene, dar cred ca este loc de mult mai bine. Personal, am fost de acord si am sustinut modificarea statutului personalului silvic, astfel incat sa reusim sa gasim resurse financiare sa-i dotam, sa aiba masini mai bune, sa aiba inclusiv salarii daca se poate mai mari, sa avem posibilitatea ca ei sa fie inarmati", a adaugat Costel Alexe.

Cine este Costel ...citeste mai departe despre "Ministrul Mediului vrea sa interzica exportul de bustean inafara UE. Statul roman pierde 500 de milioane de euro!" pe Ziare.com

#Alexe taiere paduri export lemn , #Stiri Mediu