Nisipul, cea mai cautata materie prima a momentului. Pana si Dubaiul a ajuns sa importe

Joi, 05 Mai 2016, ora 12:20
8657 citiri
Nisipul, cea mai cautata materie prima a momentului. Pana si Dubaiul a ajuns sa importe
Foto: Pixabay

Nisipul este o materie prima aflata la mare cautare in ziua de astazi. In tari din America Latina, grupari mafiote au ajuns sa faca trafic cu nisip, in vreme ce in Emirate seicii au ajuns sa il importe.

Dupa apa, nisipul a ajuns cea mai folosita resursa naturala, fiind utilizat in constructii, la extragerea petrolului si gazelor sau la realizarea ecranelor de smartphone, relateaza BBC.

Piata de nisip si pietris din Statele Unite a ajuns sa valoreze 8,3 miliarde de dolari in 2015, in vreme ce britanicii au cumparat in 2013 astfel de materii prime de 1,7 miliarde lire sterline.

Cererea de nisip difera de la regiune la regiune, China remarcandu-se ca unul dintre marii consumatori (20% din importurile globale), dupa explozia constructiilor megalitice din tara si demararea proiectului insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud.

La fel, India, care trece printr-o perioada de investitii majore in infrastructura, a crescut cererea de nisip la nivel global.

In 2014, in lume s-au excavat 196 miliarde de tone de nisip si pietris, conform datelor emise de Agentia de Supraveghere Geologica a Statelor Unite.

Materie prima rara

In Emiratele Arabe Unite, boomul imobiliar i-a facut pe seici sa recurga la importuri de nisip, desi se afla in plin desert. 456 de milioane de dolari au investit dezvoltatorii din Emirate in importurile de nisip si pietris, cea mai mare cerere venind din Dubai.

Efectele consumului ridicat de nisip se vad cu ochiul liber. In medie, plajele s-au restrans cu 40 de metri intre 1968 si 2008, dupa cum mentioneaza reprezentantii ONU.

"Inca avem la dispozitie cantitati mari de nisip, dar din cauza ca il folosim atat de mult acesta incepe sa devina o materie prima rara.

Nu spunem ca ar trebui sa ne oprim din folosirea nisipului in constructii, ci doar ca ar fi bine sa fim mai precauti in acest sens", sustine Pascal Peduzzi, seful unei divizii din cadrul Comisiei de Mediu a ONU.

#materii prime, #piata globala materii prime, #importuri nisip, #efecte mediu, #raport onu , #Stiri Mediu