O catastrofa pandeste Arabia Saudita: E mai grav decat prabusirea pretului la petrol!

Luni, 22 Februarie 2016, ora 14:11
14510 citiri
O catastrofa pandeste Arabia Saudita: E mai grav decat prabusirea pretului la petrol!
Foto: Flickr/Ahmed Rabea

O noua amenintare se profileaza la orizont impotriva Arabiei Saudite, iar oficialii de la Riad s-ar putea dovedi nepuntinciosi in fata noului pericol, chiar si daca petrolul ar reveni peste noapte la preturi de peste 100 de dolari/baril.

Pana si banii obtinuti din exportul hidrocarburilor s-ar dovedi insuficienti pentru a feri Arabia Saudita de catastrofa ce ameninta sa faca ravagii in tara in urmatoarele 3 decenii: seceta extrema, relateaza revista Business Insider.

Criza iminenta

Rezervele subterane de apa ale Arabiei Saudite se imputineaza pe zi ce trece, ca urmare a consumului nesustenabil si extravagant de apa din regat, noteaza revista Al-Araby.

"Arabia Saudita se va confrunta cu o catastrofa, daca practicile din agricultura nu se vor schimba. Lichidul ce a mai ramas in panza freatica trebuie conservat", a declarat Ali al-Takhees, minitrul Agriculturii de la Riad.

Sauditii consuma rezervele de apa ale tarii intr-un ritm fara precedent, iar calculele facute de oficialii de la Riad demonstreaza ca, in maxim 30 de ani, regatul din Orientul Mijlociu ar urma sa fie lovit de o seceta extrema.

Mohammed Al-Ghamdi, unul dintre membrii conducerii Universtitatii King Faisal, inainteaza insa un scenariu mult mai ingrijorator, vorbind de o secatuire a rezervei de apa din panza freatica in cel mult 13 ani.

"Estimarile oficiale care au aparut arata o scadere acuta a nivelului apei in zonele agricole, iar acest lucru dezvaluie cat de serioasa este problema", a comentat Al-Ghamdi intr-un interviu acordat The Independent.

Risipa in desert

Pentru a descuraja risipa de apa, guvernul de la Riad a impus un nou impozit pentru populatie, banii urmand sa rezolve in parte si problema deficitului bugetar inregistrat de la prabusirea pretului petrolului.

Odata cu cresterea veniturilor, sauditii s-au obisnuit sa consume mai multa apa decat locuitorii unor state europene care beneficiaza de bazine hidrografice bogate.

O estimare facuta de reporterii Al-Araby arata ca media consumului zilnic de apa din Arabia Saudita este dubla fata de cea inregistrata la nivelul Uniunii Europene.

Risipa de apa din regatul saudit, combinata cu lipsa precipitatiilor din zona, ameninta sa secatuiasca rezervele de apa de adancimi reduse din regiune, ziarul The Independent anuntand deja ca in centrul tarii, bazinele de captare a apei s-au transformat in simple puturi seci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dezastru ecologic, #seceta extrema, #rezerve apa Arabia Saudita, #consum apa Arabia Saudita , #Stiri Mediu