Planul disperat pentru salvarea zonei arctice costa 400 de miliarde de dolari. In ce consta acesta

Luni, 13 Februarie 2017, ora 10:01
2512 citiri
Planul disperat pentru salvarea zonei arctice costa 400 de miliarde de dolari. In ce consta acesta
Foto: Pexels

Se incalzeste de doua ori mai repede decat se preconiza in urma cu cativa ani si riscam sa pierdem calota glaciara complet pana in 2030. Pe langa pierderea multor specii endemice zonei arctice, cresterea nivelului marii va insemna, printre altele, disparitia unor orase de coasta.

Pactul semnat in 2015, la Paris, prin care natiunile se angajeaza sa pastreze limitarea incalzirii globale la cel mult 2 grade Celsius, deja este prea putin. La situatii disperate se preteaza solutii disperate, arata The Guardian.

Astfel, nu ar trebui sa ne mire solutia propusa de fizicianul Steven Desch si de colegii sai de la Universitatea de Stat din Arizona: construirea in zona arctica a unor pompe gigantice, alimentate de vant. Acestea ar urma sa pompeze, iarna, mari cantitati de apa peste gheata existenta. Aceasta apa ar urma sa inghete, ingrosand calota de gheata.

"Un strat mai gros de gheata ar insemna gheata care sa reziste mai mult. Asta ar insemna ca pericolul ca stratul de gheata din zona arctica sa se topeasca, vara, sa fie redus semnificativ", a explicat Desh.

Numai aceste pompe ar costa 10 milioane de dolari, intreg proiectul ajungand la un cost de 400 de miliarde de dolari.

Amintim ca in noiembrie 2016, cand stratul de gheata din zona arctica ar fi trebuit sa inceapa sa se ingroase, in realitate s-a subtiat, pentru ca temperaturile au fost foarte mari. Acestea ar fi trebuit sa ajunga la minus 25 de grade Celsius, insa s-au situat peste limita inghetului.

Situatia nu s-a imbunatatit ulterior. O statistica de sapatamana trecuta a US National Snow and Ice Data Center (NSIDC) arata ca gheata acoperea, in ianuarie, 13,38 de milioane de km patrati, cea mai mica suprafata in 38 de ani, de cand se fac astfel de masuratori in zona arctica. E o scadere de 260.000 de km patrati fata de ianuarie 2016, an care a venit oricum cu un record.

Vezi si Clipul zilei: Incalzirea Terrei din 1880 pana azi, vazuta in 20 de secunde ...citeste mai departe despre "Planul disperat pentru salvarea zonei arctice costa 400 de miliarde de dolari. In ce consta acesta" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#topire gheata zona arctica, #topire ghetari poli solutii, #apa pompata zona arctica, #solutii incalzire clima, #crestere nivel mare topire ghetari , #Stiri Mediu