Romania a ajuns sa importe energie: E mai ieftin sa cumparam din Europa

Luni, 13 Februarie 2017, ora 18:27
2224 citiri
Romania a ajuns sa importe energie: E mai ieftin sa cumparam din Europa
Foto: Ziare.com

Pretul energiei in Romania este mai mare decat in alte tari din regiune cu care tara noastra este cuplata, astfel ca luni a fost mai ieftin sa se importe energie si nu exista un deficit de productie, a declarat Octavian Lohan, membru al directoratului Transelectrica.

El a fost intrebat de ce productia de energie a tarii a fost mai mica, luni dimineata, decat consumul national, iar soldul import-export a fost in favoarea importului.

"Sunt traderi care cumpara si vand. Numai noi si ungurii avem preturi mari in regiune, in schimb Cehia si Slovacia au preturi mici. Deci daca energia ieftina de la ei isi croieste un drum pana la noi, vine energie ieftina. Prin urmare, nu este un deficit de productie", a explicat Lohan.

Potrivit acestuia, au mai existat doua zile in aceasta luna, respectiv 2 si 6 februarie, cand Romania a importat energie in permanenta, iar consumul a fost mai mare decat productia.

"Nu am avut niciodata probleme cu acoperirea propriului consum. In zilele cand a fost consumul foarte mare, aproape de 10.000 de MW (la mijlocul lunii ianuarie - n.red.), mai erau si 1.500 de MW de exportat, atunci deja aveam probleme, pentru ca si Dunarea era foarte mica.

Astazi Dunarea este la 7.100 de metri cubi pe secunda si produce mult, dar preturile fac ca energia sa intre in tara cand este mai ieftin la vecini. Aceasta s-a intamplat la cuplarea pietelor, se incearca egalizarea preturilor. Este jocul preturilor", a mai spus Lohan.

Luni dimineata, la ora 10:00, consumul national era de 9.120 de MW, iar productia totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adica importurile erau mai mari decat exporturile, diferenta fiind de 475 de MW.

Cele mai mari cantitati importate proveneau din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) si Serbia (125 de MW).

Citeste mai departe despre "Romania a ajuns sa importe energie: E mai ieftin sa cumparam din Europa" pe Ziare.com.

#Romania import energie, #Romania consum energie , #Stiri Mediu