Schweighofer a ramas fara certificarea internationala pentru lemnul taiat din padurile Romaniei

Sambata, 18 Februarie 2017, ora 18:12
2393 citiri
Schweighofer a ramas fara certificarea internationala pentru lemnul taiat din padurile Romaniei
Foto: Arhiva Pixabay

Organizatia internationala Forest Stewardship Council (FSC), care supravegheaza taierea responsabila a padurilor din intreaga lume, a retras definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, dupa ce activisti din trei tari (Germania, Austria si Romania) au inmanat o petitie semnata de peste 250.000 de cetateni directorilor FSC.

In urma acestei decizii, lemnul procesat de Schweighofer, taiat din padurile Romaniei, nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil si nu va mai putea fi vandut sub egida FSC pe pietele internationale.

FSC a considerat ca prelungirea perioadei de proba pentru Schweighofer este inacceptabila, in conditiile in care compania nu respecta standardele de sustenabilitate.

"FSC va fi prezent permanent in Romania pentru a se implica efectiv cu membrii si actionarii sai in asigurarea mecanismelor corecte, cum ar fi constituirea unui forum pentru solutii consacrate, pentru a identifica solutii pe termen lung la provocarile legate de gestionarea responsabila a sectorului forestier in Romania. Organizatia se va angaja intr-un dialog constructiv cu grupul Schweighofer si cu toate partile interesate din tara", a afirmat Kim Carstensen, director general al FSC.

In replica, austriecii de la Holzindustrie Schweighofer au precizat ca vor continua sa deruleze "planul de actiuni pentru o procesare sustenabila a lemnului in Romania" si se vor angaja intr-un dialog constructiv cu Forest Stewardship Council, pentru a defini planul de reasociere.

Grupul austriac a mentionat totodata ca a efectuat investitii de aproximativ un milion de euro "pentru a imbunatati siguranta arhitecturii lantului de aprovizionare in Romania anului 2017" si continua sa sprijine introducerea standardelor FSC in lantul de aprovizionare din Romania.

"Grupul Schweighofer primeste decizia FSC de a se disocia de grup ca un prilej de a intensifica si mai mult eforturile sale de a implementa si optimiza sistemele de control pentru a asigura un lant de aprovizionare sustenabil in Romania.

La jumatatea lunii ianuarie 2017, compania a prezentat un set de masuri complete, care au scopul de a stabili o noua arhitectura a sigurantei, fara precedent in industria forestiera din Romania si care depaseste toate cerintele legale. FSC a aprobat planul de actiuni al Holzindustrie Schweighofer care a fost implementat in ultimele trei luni si admite ca este un punct de plecare bun pentru a continua dialogul si pentru a dezvolta un plan de reasociere", se ...citeste mai departe despre "Schweighofer a ramas fara certificarea internationala pentru lemnul taiat din padurile Romaniei" pe Ziare.com

#Schweighofer pierde certificare FSC, #Forest Stewardship Council disociaza Schweighofer, #Schweighofer lemn Romania , #Stiri Mediu