Schweighofer, amendata cu 100.000 de lei pentru depasire de volum de lemn taiat in Romania

Sambata, 17 Iunie 2017, ora 15:52
1518 citiri
Schweighofer, amendata cu 100.000 de lei pentru depasire de volum de lemn taiat in Romania
Foto: Facebook Holzindustrie Schweighofer

Producatorul austriac Holzindustrie Schweighofer a primit sanctiuni in Romania de 100.000 de lei intr-un an pentru depasirile de volum, desi a sesizat din proprie initiativa Garda Forestiera, a declarat directorul general al Schweighofer Romania, Dan Banacu, in cadrul unei vizite la fabrica din Radauti a grupului.

"Grupul a primit sanctiuni de 100.000 lei intr-un an pentru depasirile de volum, desi a sesizat din proprie initiativa Garda Forestiera. Este vorba de 1.840 metri cubi de material lemnos, volum provenit din diferente de pe parcursul unui an si confiscat de autoritati, adica circa 0,5% din volumul total achizitionat in aceiasi perioada de fabrica din Radauti", a spus Banacu.

Potrivit reprezentantiilor producatorului austriac, bustenii comercializati pe piata de masa lemnoasa sunt masurati la punctul de incarcare de catre furnizor, cu mijloace mecanice (clupa forestiera), si la destinatia finala, manual sau cu un echipament electronic cu laser.

Compania sustine ca, in urma acestor doua masuratori, rezulta diferente de volum, de cele mai multe ori in afara limitelor de toleranta admise de reglementarile in vigoare - de plus sau minus 2-4%.

Rezulta astfel cantitati de lemn "in afara sistemului" care, chiar daca sunt declarate autoritatilor, pun compania in situatia de a fi sanctionata cu amenda pentru "lemn fara acte de provenienta", mai sustin reprezentantii Schweighofer.

"Masuratorile din padure, executate in conditii atmosferice neprielnice, cu intemperii, in locuri greu accesibile, sunt comparate cu masuratorile efectuate de un echipament electronic de precizie, verificat metrologic, care functioneaza intr-un mediu protejat.

In conditiile in care, in urma receptiei, constatam ca volumul transportului depaseste prevederile avizului de insotire si tolerantele admise, depozitam separat diferenta de volum in plus, in afara depozitului nostru, si sesizam imediat Garda Forestiera" a declarat managerul de achizitii al Schweighofer Romania, Vasile Varvaroi.

Sub presiunea companiilor de mediu

Compania se afla sub presiunea organizatiilor de mediu si a unor clienti, care au renuntat sa mai cumpere produse ale grupului austriac.

In ultimele luni, lanturile de bricolaj Hornbach, Leroy Merlin si Brico Depot Romania au redus sau sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la Holzindustrie Schweighofer, compania fiind acuzata de unele ONG-uri ca ar achizitiona lemn taiat ilegal din padurile Romaniei.

Compania respinge ac ...citeste mai departe despre "Schweighofer, amendata cu 100.000 de lei pentru depasire de volum de lemn taiat in Romania" pe Ziare.com

#Holzindustrie Schweighofer amenzi, #Holzindustrie Schweighofer depasire taieri Romania , #Stiri Mediu