Uraganele Harvey si Irma au fost mai periculoase din cauza incalzirii globale

Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 13:37
1994 citiri

Chiar daca uraganele care au devastat recent teritoriul american nu reprezinta un efect direct al schimbarilor climatice, aceste fenomene meteo extreme sunt mai periculoase din cauza incalzirii globale.

Oamenii de stiinta sustin ca fenomene precum cresterea nivelului si temperaturii marilor si oceanelor fac uraganele sa fie mai distructive decat ar fi fost acum cateva decenii, transmite CNN.

"Schimbarile climatice transforma aceste furtuni groaznice in niste furtuni extrem de groaznice sau ciar catastrofale", spune Sean Sublette, meteorolog la organizatia nonprofit Climate Central.

Datele exacte legate de modul in care incalzirea globala a afectat urganele Harvey si Irma vor putea fi preluate si prelucrate peste ceva vreme, caci prelevarea lor poate dura chiar si cativa ani.

Irma si-a pierdut din forta, dar a lasat in urma 9 morti in SUA si continua sa faca pagube uriase

Insa un lucru e cert: uraganele "infloresc" intr-un mediu ce contine ape calzi. Sa nu uitam ca oceanele s-au incalzit cu intre 1 si 3 grade Fahrenheit in ultimul secol, iar nivelul marilor a crescut cu aproape 18 cm.

Ambele uragane au fost impresionant de devastatoare. In timpul uraganului Harvey au cazut precipitatii de 130 cm/metru patrat, in timp ce Irma a fost timp de trei zile o furtuna de categoria 5 (e pentru prima data cand se intampla asa ceva).

"Daca toate astea nu sunt legate de schibarile climatice, atunci nu stiu despre ce altceva ar putea fi vorba", a precizat primarul din Miami, Tomas Regalado.

C.P. ...citeste mai departe despre "Uraganele Harvey si Irma au fost mai periculoase din cauza incalzirii globale" pe Ziare.com

#uragane incalzire globala, #uragane schimbari climatice , #Stiri Mediu