Vremea extrema din ultimii 30 de ani a ucis 85.000 de oameni in Europa

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 23:10
1409 citiri
Vremea extrema din ultimii 30 de ani a ucis 85.000 de oameni in Europa
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia Europeana pentru Mediu (EEA) a publicat miercuri dupa-amiaza un nou raport, care demostreaza ca vremea extrema a produs in ultimele trei decenii pagube in valoare de pana la 393 de milioane de euro si a ucis 85.000 de persoane doar in statele Europei.

De asemenea, conditiile meteorologice se inrautatesc de la an la an din cauza incalzirii globale, transmite The Independent, citand raportul EEA.

Documentul atrage atentia asupra impactului pe care il are incalzirea globala asupra Europei.

In anii '80, daunele provocate anual de vremea extrema ajungeau la 7,6 miliarde de euro, dar in anii 2000 aceasta suma a crescut semnificativ la 13,7 miliarde de euro. Per total, valoarea pagubelor materiale produse in perioada 1980-2013 de catre vremea extrema ajunge la 393 de miliarde de euro.

De asemenea, pana la 75.000 de persoane si-au pierdut viata in ultimele trei decenii din cauza valurilor de caldura, 4.400 din cauza inundatiilor, 3.300 de oameni au cazut victime furtunilor, iar alte 3.000 de persoane au murit din cauza secetelor, incendiilor forestiere si a gerului.

Canicula face victime: Sapte morti intr-o singura zi din cauza caldurii, intr-un judetSchimbarile climatice vor face o tara sa fie nelocuibila

O consecinta neasteptata a incalzirii globale a dus la racirea vremii in mai multe parti din Europa. De asemenea, cercetatorii au descoperit o incetinire considerabila a circuitului apei in regiune, ceea ce a dus la dezvoltarea unor bucle uriase care transporta aerul cald din sud si pana in zona artica, in vreme ce aerul rece circula in directia opusa si raceste prea tare vremea din Europa. Din acest motiv, cercetatorii prefera sa utilizeze termenul de shimbare climatica.

EEA si-a exprimat ingrijorarea ca aceste pagube materiale si umane ar putea sa fie atribuite schimbarii climatice provocata de activitatea omului.

De asemenea, vremea risca sa se inrautateasca in timp ce temperaturile globale continua sa creasca pe traiectoria stabilita de cercetatori.

"Schimbarea climatica va continua pentru multe decenii", a declarat directorul executiv al EEA, Hans Bruyninckx. ...citeste mai departe despre "Vremea extrema din ultimii 30 de ani a ucis 85.000 de oameni in Europa" pe Ziare.com

#vreme rea victime Europea, #morti incalzire globala , #Stiri Mediu