Sperantele industriei cinematografice se bazeaza pe site-urile de streaming video

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 17:14
2509 citiri
Sperantele industriei cinematografice se bazeaza pe site-urile de streaming video
Sursa foto: Daily Telegraph

La metroul din Beijing sau Shanghai, aproape noua din 10 pasageri vizioneaza clipuri video pe dispozitivele lor mobile. Sunt mari sansele ca ei sa urmareasca ceva de pe Youku Tudou. Principalul operator de televiziune pe internet din China are 400 de milioane de clipuri video pe zi.

Asa ca Youku poate fi considerat Netflix si YouTube, plus Comcast si Liberty Media impreuna. Reprezinta, de asemenea si marile sperante ale Hollywoodului in Regatul de Mijloc.

Detaliile financiare ale Youku nu sunt cunoscute. Compania, fondata de Victor Koo, condusa de catre un fost student, Dele Liu, este listata la New York, unde are o capitalizare de patru miliarde de dolari, relativ modesta in comparatie cu Netflix, care are o capitalizare de 26 miliarde dolari.

In primul trimestru, a avut pierderi de 36 milioane dolari, la venituri de 113 milioane dolari. Totusi, compania este in progres, suficient pentru "sultanul" comertului electronic din China, Alibaba, care a cumparat 16,5% din grup pentru un miliard dolari, in aprilie, a scris Rob Cox de la Reuters.

Valoarea pe termen lung a Youku depinde de doua lucruri: apararea drepturilor de autor pentru spectacolele de succes si convingerea consumatorilor chinezi sa plateasca pentru a le urmari, o masura la care acestia au rezistat mult timp. Guvernul Chinei chiar pare sa se implice in lupta pentru protectia drepturilor de autor.

Rata pirateriei, foarte mare in China

Pirateria prin internet este foarte mare in China. Dar sunt unele sperante la orizont. Saptamana trecuta a fost facut un progres semnificativ in combaterea pirateriei. Autoritatile chineze au dat o amenda de 260 de milioane de yuani (42 milioane dolari) celor de la QVOD, un site acuzat de distribuirea ilegala de clipuri video.

Acesta este doar un bob in castronul mare cu orez al celor de la Hollywood, care au vanzari de 36 miliarde dolari la nivel mondial. Dar a fost vorba despre distribuire de pornografie de catre cei de la QVOD, ceea ce, probabil, a convins autoritatile chineze ca a fost mai mult decat incalcarea drepturilor de autor. Amenda a fost de trei ori mai mare decat veniturile obtinute de QVOD din continutul furat. Pentru o tara care nu a luat in seama mult timp incalcarea proprietatii intelectuale, a fost un semn incurajator.

Mai mult decat atat, aceasta amenda a venit la o saptamana dupa ce guvernul a lansat o campanie de lupta impotriva pirateriei online. "Cruciada", conform informatiilor de pe site-ul oficial al Partidului Comunist Chinez, se va desfasura pana in noiembrie si aici vor fi implicate patru autoritati - una care administreaza drepturile de autor, autoritatea de supraveghere a Internetului, Ministerul Industriei si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Securitatii Publice.

"Masura are drept scop promovarea cooperarii intre on-line si institutiile media traditionale, si de a proteja mai bine drepturile de autor, prin standardizarea utilizarii de continut on-line", se arata in anunt. Aceasta este cea de-a 10-a masura de acest gen luata de autoritati in ultimul deceniu. Dar amenda acordata QVOD arata ca este mai mult decat o retorica.

China vrea sa dezvolte industria filmului

Liderii chinezi nu au luat in serios, brusc, cererile insistente ale sefilor de la studiourile din Los Angeles. Ca de altfel in toate directivele de la Beijing, exista un motiv mai serios aici. China doreste sa dezvolte o proprie industrie de film. Nu numai pentru a dezvolta o versiune locala a Hollywoodului - sau Cinecitta din Italia, a Bollywood-ul din India sau a studioului britanic Pinwood - ci pentru a deveni cea mai mare economie din lume. Filmele si televiziunea sunt importante pentru un astfel de obiectiv.

Aici joaca Youku un rol-cheie. Atunci cand guvernul va anunta ca dreptul de autor este protejat, furnizorii de media vor avea tot mai multe motive sa plateasca pentru continut. Koo a negociat cu aproape fiecare studio de film si televiziune pentru a-si asigura dreptul de difuzare de filme, inclusiv pentru "Orange Is the New Black" si "Captain America". Pentru studiouri, oferte sunt mici comparativ cu acordurile semnate cu Netflix si rivalii sai. Pana la urma, Youku a cheltuit 52 milioane dolari pe continut in primul trimestru. Netflix va cheltui trei miliarde dolari in acest an.

Si mai important, companiile chineze, odata ce au platit drepturile de autor, il vor proteja chiar si prin instante, ceea ce ofera sistemului juridic al Chinei un antrenament util. Youku a avut parte de astfel de necazuri - site-ul sau Tudou a fost gasit vinovat, pe 23 iunie, pentru ca a permis incarcarea ilegala a programelor realizate de televiziunea de stat CCTV si a fost amendat cu 248.000 de yuani. Precedentul este incurajator, atat pentru studiourile chineze, cat si pentru cele straine.

Youku rezolva altfel problemele cu continutul. Compania cere consumatoriilor chinezi - zeci de milioane care urmaresc emisiunile pe telefoanele lor, mai degraba decat pe televizor sau PC - sa plateasca. Pentru majoritatea continutului, plata va tine cont de timpul de vizionare. Pentru alte tipuri de continut, tariful va fi de cinci yuani pentru un film, sau un abonament de 20 de yuani pe luna la "biblioteca" Youku. Oricum, compania invata consumatorii ca materialele protejate de drepturi de autor nu sunt gratuite.

Guvernul chinez pare sa recunoasca faptul ca, fara o piata infloritoare, nu exista nici o speranta pentru o industrie locala care sa produca programe culturale. Producatori, scenaristi, actori si regizori au nevoie sa simta ca munca lor va fi pretuita. De aceea, o masura de genul celei impotriva QVOD este un semnal important.

Investitorii par sa raspunda. Fosun International a declarat pe 23 iunie ca va investi in Studio 8, un studio condus de Jeff Robinov, care a supervizat francizele "Dark Knight" si "Hangover". Fosun vrea sa profite de know-how-ul Studio 8 pentru a "dezvolta industria de film din China". Saptamana anterioara, Light Chaser Animation Studios, studioul caruia ii place sa se laude ca este "Pixar-ul Chinei", a "colectat" 20 milioane dolari de la investitori, inclusiv de la unul dintre fondatorii Youku, pentru a "crea filme de animatie de clasa mondiala, cu putina cultura chineza."

Sunt acestia zorii unei epoci de aur pentru cinematografia chineza? Nu se poate spune aceasta. In primul rand, noile productii trebuie sa treaca de cenzura. Youku are mai mult de 300 de cenzori care cerceteaza filmele ramase dupe ca au fost deja cercetate de aplicatii rulate pe servere. Compania primeste zilnic 170.000 de filme de la utilizori. Guvernul Chinei are opinii foarte clare despre ceea ce ar trebui sa vada, sau nu, cei 1,3 miliarde de cetateni.

Aceste masuri nu sunt mereu bune pentru o vizionare excelenta. De exemplu, "Game of Thrones". In SUA, un episod dureaza aproximativ o ora. La CCTV, in China, acesta este mult mai scurt din cauza taierilor substantiale. O industrie de film este in curs de dezvoltare in China, iar consumatorii incep sa plateasca pentru continut, insa mai este mult de mers pana cand totul va fi bine.

#china piraterie, #industrie film , #Investitii