Noul supermarket de mobila Ikea promite preturi cu cel putin 10% mai ieftine decat concurenta

Marti, 07 Noiembrie 2006, ora 04:08
2287 citiri

Compania suedeza Ikea, producator si distribuitor de mobila si accesorii pentru casa, investeste 10 milioane euro in primul magazin din Romania, care va fi deschis in primavara anului viitor, a anuntat luni compania.Magazinul amplasat in Baneasa va avea o suprafata de 26.000 de metri patrati, desfasurata pe doua etaje, va comercializa o gama de 7.500 de articole si va fi deservit de 1.500 de locuri de parcare. Pentru promovarea produselor, Ikea va distribui, in Bucuresti, circa 800.000 de cataloage.

Gama de produse va acoperi toate ariile casei: sufragerie, dormitor, birou, baie, camera copilului, dar si articole textile, corpuri de iluminat, articole pentru depozitare, accesorii si decoratiuni pentru gradina. Magazinul va fi aprovizionat in proportie de 10% de la furnizori din Romania, potrivit oficialilor Ikea.

Magazinul va cuprinde un show-room de mobila, un departament de accesorii si decoratiuni, o zona de joaca pentru copii si zone pentru servit masa. "Nu am stabilit inca preturile produselor Ikea in Romania, dar ne asteptam sa fie cu cel putin 10% mai ieftine decat concurenta", a afirmat directorul de retail Ikea Romania, Cornel Oprisan.

"Investitiile in primul an de functionare pot atinge 20 milioane de euro pentru ca compania angajeaza 400 de oameni", a mai declarat Oprisan. El s-a aratat extrem de optimist in privinta expansiunii afacerii, considerand ca magazinul va atrage 2,5 milioane de vizitatori in primul an, cam 10% din populatia Romaniei si va vinde produse la 1 milion dintre ei. "Daca operatiunea se dovedeste extrem de profitabila, noi planuim sa deschidem un al doilea magazin in urmatorii doi ani," a spus Oprisan la conferinta de presa de astazi.

Vanzarile cu amanuntul sunt infloritoare in Romania acum cand tara se pregateste sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 iar micsorarea taxelor, cresterea creditelor si a salariilor indeamna consumatorii sa cheltuie mai mult. Vanzarile cu amanuntul au crescut in tara cu 23% in luna august, conducand lanturile internationale din care fac parte Carrefour SA si Metro AG sa anunte ca vor sa-si mareasca investitiile.

"In contextul aderarii la Uniunea Europeana si a intrarii Ikea in Romania, retailul de mobila va avansa anul viitor cu un procent, echivalent cu o crestere anuala situata intre intre 8 si 9%, comparativ cu 2006", a afirmat Oprisan.

Ikea Romania este operat in sistem de franciza de catre compania Moaro Trading detinuta de catre consortiul olandez Enegma , Turcmall (Turcia) si Inter Ikea System, firma care opereaza franciza Ikea la nivel mondial. Marca Ikea a fost inregistrata in 1943 in Suedia. In august 2006, Ikea avea 237 de magazine in 34 de tari pe patru continente, numarul total al vizitatorilor fiind de 500 de milioane.

La nivel global, Ikea a inregistrat in anul fiscal 2006 (1 septembrie 2005-31 august 2006), o cifra de afaceri de 17,5 miliarde euro. Pe piata romaneasca, compania este prezenta la nivel de reprezentanta, achizitionand mobila de la circa 40 de furnizori. Compania detine in Romania si o divizie de productie, Swedwood, si a anuntat constructia unei noi fabrici, in orasul Gura Humorului

Bloombiz, NewsIn, Rador