Unde este mai ieftin sa-ti deschizi un magazin

Marti, 08 Ianuarie 2008, ora 10:54
1212 citiri
Unde este mai ieftin sa-ti deschizi un magazin

Romanii care vor sa-si deschida un magazin iar pentru asta sa inchirieze un spatiu trebuie sa studieze bine piata chiriilor, inainte de lua o decizie in acest sens. Statisticile arata ca spatiile comerciale din cadrul mallurilor sunt mult mai ieftine, fie ca este vorba de Bucuresti sau de restul tarii, decat cele de pe marile artere comerciale. Asa se explica si diferenta de pret pentru aceleasi produse, care de cele mai multe ori costa dublu pe Bulevardul Magheru, Calea Victoriei, Calea Dorobanti sau Calea Mosilor. Ce-i drept, chiriile stradale difera in functie de locatie. Cele din zone precum Dristor sau Titan nu sunt atat de mari.

Potrivit reprezentantilor Euro-Metro-pola, nivelul chiriei lunare intr-un centru comercial de tip mall din Capitala s-a situat anul acesta in jurul valorilor de 25 si 28 de euro pe metru patrat. Totusi chiria difera si aici in functie de amplasament, pozitionarea la parter sau etaj, cat si de marimea spatiului. Pe langa cei 28 de euro pe metru patrat, clientul mai are de platit si alte taxe, precum cele de intretinere, care se situeaza intre 5 si 10 euro pe metru patrat pe luna, si cele pentru publicitate, care sunt de un euro pe metru patrat pe luna.

Numarul mare de malluri anuntate pe piata va duce insa la scaderi ale chiriei, pana la 10 si 15%, spun specialistii imobiliari. Cei care doresc sa rezerve spatiul intr-un mall care nu a fost inca lansat vor plati in avans echivalentul unei chirii lunare pentru a sustine evenimentul de promovare si lansare a viitorului centru comercial. Dar aceste preturi sunt mult mai mici in comparatie cu cele din spatiile stradale.

150 de euro pe metru patrat pe Magheru

De cealalta parte, spatiile stradale sunt preferate de branduri de renume, mai ales pentru zona, dar si pentru traficul intens de peste zi. "Nivelul chiriilor pentru spatiile comerciale stradale din Bucuresti se reliefeaza cel mai bine pe zone. Astfel, pe Magheru si Bratianu chiria este de aproximativ 150 de euro pe metru patrat pe luna, pe Calea Victoriei si Calea Dorobantilor intre 80 si 100 de euro pe metru patrat pe luna, pe Stefan cel Mare, Calea Mosilor si Mihai Bravu circa 50 de euro, iar in cartiere aceasta porneste de la 25 de euro si poate ajunge la 60 de euro pe metru patrat pe luna," spune Carmen Godeanu, senior real estate broker in departametul spatii industriale si comergiale din companiei Regatta.

Reprezentantii EuroMetropola spun ca diferenta foarte mare dintre costul de inchiriere a unui spatiu intr-un mall comparativ cu cel al unuia amplasat pe o artera principala este data de cerere si oferta.

Pe fondul unei crize a su-pra--fetelor disponibile si al nume-roaselor solicitari, chiria pe arterele principale este in cres-tere. Comparativ cu 2006, chiria spatiilor stradale a crescut in 2007 cu 15-20%. Carmen Godeanu de la Regatta sustine ca si anul acesta se vor inregistra cresteri, insa nu atat de mari. Principalii ocupanti ai spatiilor stradale sunt bancile, cazinourile, farmaciile, supermarketurile, dar si companii de IT&C. "In ultimii ani s-a remarcat o scadere drastica a magazinelor de imbracaminte si incaltaminte situate in spatiile stradale comerciale, acestea preferand mallurile si galeriile comerciale," afirma Carmen Godeanu.

Artera pentru marile branduri

Brandurile de lux au o politica de promovare care le impune expunerea doar pe arterele principale ale unei metropole. Reprezentantii EuroMetropola spun ca in acest sens se incearca in Bucuresti conturarea unei artere dedicate brandurilor de lux din domeniul vestimentar, in special pe Calea Victoriei. Totodata, acestia mai spun ca notorietatea zonei atrage in special companiile care vor sa-si exprime un anumit statut prin intermediul pozitionarii magazinului. Companiile de telefonie si cele IT aleg varianta mixta, acestea avand magazine atat in centre comerciale, cat si in cele stradale.

<a href=http://www.gandul.info/economia/unde-este-mai-ieftin-sa-ti-deschizi-un-magazin.html?3936;2325849/ target=_blank>Gandul</a>

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...