Viena: Cel mai frumos oras din Europa!

Sambata, 07 Iunie 2008, ora 21:48
41827 citiri
Viena: Cel mai frumos oras din Europa!

Viena, capitala culturala a Europei, este o metropola cu un farmec, fler si armonie unice in intreaga lume. Orasul care se lauda cu o infrastructura de invidiat, este curat, sigur si asigura toata inspiratia de care ai nevoie pentru a descoperi aceasta parte minunata a Europei.

Viena (germana Wien), capitala Austriei este situata in estul tarii, in landul (regiunea autonoma) Viena, si este traversata de Dunare. Populata de 1,6 milioane de locuitori, este un important centru politic international (in mare, datorita neutralitatii tarii), pentru ca aici se afla sediul unor organizatii ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, Agentia Internationala pentru Energie Atomica, precum si diverse agentii al Natiunilor Unite.

 

Pe parcursul istoriei a fost capitala Sfantului Imperiu Roman si, mai tarziu, a Imperiului Austro-Ungar. Aici s-a desfasurat Congresul de la Viena, 1815.

 

Pentru multe secole, Viena a fost centrul muzicii clasice si al operei. Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms si Anton Bruckner si altii, au lucrat la Viena si Antonio Vivaldi chiar a murit aici. Johann Strauss-fiul si familia sa si-au creat valsurile aici, iar orasul a devenit casa asa-numitei A Doua Scoala Vieneza, cu Arnold Schoenberg, Alban Berg si Anton Webern toti fiind nascuti aici. Este si casa Orchestrei Filarmonice Vieneze.

La receptia oricarui hotel ai ghidul orasului, si rar sunt retelele de metrou atat de bine explicate. Vei intelege adevarata valoare a acestor explicatii cand vei incerca sa folosesti metroul in Munchen. Ca sa intri in subteran platesti 1,5 euro la automat, dar surpriza o constituie faptul ca, odata intrat acolo, poti vedea intinse portiuni din Viena, deoarece austriecii au metrou de suprafata. Nodurile de metrou te poarta si prin centru, unde admiri toate palatele imperiului (trenul subteran te lasa exact in Stefanplatz), la Albertina si Leopold poti prinde chiar expozitii Picasso sau Monet. Dar te duc si spre vestul orasului, la Schonbrunn. Sa ai grija sa nu ajungi dupa ora 16, pentru ca in Viena muzeele se inchid foarte devreme, rivalizand chiar Parisul din acest punct de vedere.

 

Cu 5 euro poti sa experimentezi mai multe senzatii: cel mai bun strudel din lume, la Cafe Einstein, o cafea cu inimioare din frisca la Cafe im Raimundhof sau o degustare de ciocolata.

 

In centru, la cateva minute de Parlament, niste lumini in zare iti fac cu ochiul de pe niste turle indraznete. Nu e biserica, e Primaria Vienei. La primele semne de iarna, parcurile din jur se transforma in patinoarele cele mai frumoase din lume. De la copii de 5 ani la oameni aflati la varsta senectutii, toti isi inchiriaza patine si savureaza o seara pe gheata. Aici gasesti cu doar 5, 6 euro un carnat cum numai vienezii stiu sa faca si o cana de vin fiert. Daca nu ti-au ajuns, restaurantul din cortul incalzit iti ofera o supa-guias (4 euro) ca focul. Cu tot cu paine, un pahar de sifon si un capuccino ajunge la 8,5 euro. Daca scoti o bancnota de 10 euro, chelnerita – o tinerica de 16 ani - iti da restul la centima. Si bonul. Degeaba calculezi sa vezi daca n-a gresit. Nu esti in Romania!

 

Plimba-te prin Viena

Viena este un muzeu arhitectonic in aer liber, cladirile vechi fiind intr-o stare perfecta de pastrare. Fosta capitala de imperiu Viena are ce arata oricarui vizitator, indiferent de gusturi. Oricat te-ai plimba prin Viena, nu vei fi dezamagit. Singurul impediment este oboseala. Nimic nu se compara cu acest minunat oras, cu strazile care te poarta intr-o alta lume, intr-o alta epoca, care te transporta intai in trecut si apoi in viitor.

 

Bulevardul Ring al Vienei este lung de patru kilometri si inconjoara centrul orasului. Constructia bulevardului a fost initiata de imparatul Franz Joseph I in decembrie 1857.

 

Minunatul drum a fost construit pe terenul lasat liber in urma demolarii fostului zid si a constructiilor militare ce au inconjurat centrul orasului, astazi cel dintai cartier al Vienei ('Innere Stadt'). Astfel, imparatul a sperat sa stearga separarea dintre centrul orasului si cartierele marginase, care au devenit parte a Vienei in 1850. Spatiul atribuit bulevardului a fost generos, lasand destul loc atat pentru drumul propriu-zis, cat si pentru minunatele cladiri ca, de exemplu, Hofburg, Parlamentul Austriac, Opera, Muzeul de Arte Fine si universitatea Viena.

Aflat la vest de centrul orasului Viena, Palatul Schonbrunn, (Fantana Frumoasa), denumit pana in 1642 Katterburg, avand 1441 de camere, este unul dintre cele mai importante monumente culturale din Austria.

 

In 1559, imparatul Maximilian al II-lea a cumparat un mic palat, care a ars intre timp de mai multe ori si a fost distrus in 1683 de catre turci. Imparatul Leopold I i-a cerut arhitectului Johann Bernhard Fischer von Erlach sa il ridice din nou (intre anii 1692 – 1713). Imparatul se considera egalul Regelui Soare si isi dorea o resedinta care sa rivalizeze Versailles-ul francezilor. Cu toate ca se deosebeste prin stilul arhitectural si ornamental, nu il depaseste pe cel francez, ca marime.Tot aici a avut resedinta si imparateasa Sissi si a fost locul in care s-a nascut imparatul Franz Josef, in 1830.

Imediat dupa declinul monarhiei, populatia vieneza a regasit in parcul Schonbrunn mediul perfect pentru recreere, devenit in 1960 atractia majora a orasului cu peste 1.5 milioane de vizitatori anual.

Din 1996, Palatul Schonbrunn a fost recunoscut de UNESCO si se afla pe lista Patrimoniilor Culturale ale Lumii.

 

Palatul Belvedere din Viena reprezinta unul dintre cele mai frumoase ansambluri de arhitectura baroca. Atat acest ansamblu, cat si cladirile alaturate, ca Orangerie, sunt inconjurate de fastuoase gradini baroce, pictate de vestitul autor de „vedute", Bernardo Belotto, zis Canaletto, rivalizand cu cele ale Villei Farnese de la Tivoli, Boboli din Florenta, Villei Medici, realizate de Bramante sau Belvedere de la Vatican. Palatul Belvedere este un edificiu construit de arhitectul Johann Lucas von Hildebrand, intre 1714 si 1723, pentru printul Eugen de Savoia (1663-1736).

 

Domul Sfantul Stefan din Viena (in germana Wiener Stephansdom), este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Viena, un simbol al orasului, si loc al multor evenimente importante din istoria Austriei. Il are ca patron pe Sfantul Stefan, primul martir crestin. Alegerea acestui patron are de-a face cu faptul ca pana la infiintarea Episcopiei Vienei (in anul 1469), orasul a apartinut canonic de Episcopia de Passau, a carei catedrala are de asemenea hramul Sf. Stefan, intaiul martir.

Astazi, Praterul este un parc de distractii gigantic (cel mai mare din lume, pentru ca Disneyland-ul e un parc tematic). Numele de Prater vine de la constructorul rotii, Daniel Prater. In trecut, Prater-ul era un teren de vanatoare folosit de catre imparatii Austriei. In anul 1766 a fost transformat intr-un parc de recreere, de catre Imparatul Iosif al II-lea.

 

Cu timpul, in parc s-au deschis restaurante si baruri, iar cel mai mare a fost cel al lui Basilio Calafati, un magician chinez care si-a deschis un restaurant cu cateva jocuri de noroc. Dar marea schimbare a avut loc in 1895, cand s-a inaugurat Marea Roata (Riesenrad). Azi, figura lui "Calafati", care a ramas o mascota a Praterului, este singurul lucru care aduce aminte de acele zile.

 

Mijloace de transport

La Prater poti ajunge folosind U-bahn-ul (metroul vienez), S-bahn-ul (tramvai), Straβe-linien (autobuzul) si cu linia de tren urban (Schnellbahn).

 

Statiile care deservesc Praterul sunt:

 

1. U-bahn: Praterstern (U1, U2); Prater Messe Zentrum (U2, din 1 mai)

2. S-bahn: Praterstern (0, 5 si 21); Messeplatz (21)

3. S-linien: Praterstern (80A); Praterstraβe (80A, 17C); Messeplatz (5B)

4. Schellbahn: Praterstern Banhoff (S1, S2, S3, S7)

 

Un articol de Ionut Mircea Oprea

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...