AIF cere Guvernului sa nu majoreze tarifele practicate de CFR si Metrorex

Vineri, 06 August 2010, ora 15:33
1690 citiri
AIF cere Guvernului sa nu majoreze tarifele practicate de CFR si Metrorex

Asociatia Industriei Feroviare din Romania (AIF) solicita Guvernului, printr-o scrisoare deschisa, sa reconsidere angajamentele luate fata de FMI privind cresterea tarifelor practicate de companiile CFR si Metrorex, apreciind ca majorarea acestora va duce la falimentul caii ferate, relateaza Mediafax.

"Consideram ca majorarea tarifelor in acest domeniu va contribui definitoriu la distrugerea iremediabila a infrastructurii publice de transport pe sina, la falimentul societatilor in cauza si la pierderea ultimilor clienti pe care sistemul de transport public pe sina ii detine", se arata in scrisoare.

Scrisoarea este adresata premierului Emil Boc si ministrilor Transporturilor (Radu Berceanu), Finantelor (Sebastian Vladescu) si Economiei (Adriean Videanu).

"Va solicitam sa reconsiderati imediat aceasta abordare financiara care, in contextul crizei economice, poate fi ultima piesa catre distrugerea totala a legaturilor feroviare catre zonele de productie sau distributie interne sau externe ale Romaniei, insemnand pierderea imediata a competitivitatii multor agenti economici romani sau straini, care activeaza pe teritoriul Romaniei", potrivit documentului.

Conform AIF, diminuarea activitatii companiilor afectate va duce la cresterea vulnerabilitatii economiei romanesti prin micsorarea produsului intern brut si sporirea artificiala a somajului.

Totodata, asociatia solicita celor trei ministri sa gaseasca resurse pentru finantarea activitatilor de transport pe sina, precum si deblocarea resurselor financiare pentru cofinantarea proiectelor europene de reparatii a infrastructurii feroviare si modernizare a materialului rulant.

AIF considera ca majorarea tarifelor pentru accesul la infrastructura feroviara va avea ca efect o crestere in lant a preturilor practicate de transportatorii feroviari privati sau de stat.

In acelasi timp, scumpirea tarifelor practicate de CFR Marfa in contextul anuntului de privatizare va duce la obtinerea unei sume de vanzare mai mici.

"In contextul recent anuntatei privatizari a CFR Marfa, schimbarea politicilor tarifare, deteriorarea conditiilor de piata si probabila pierdere a ultimilor clienti vor conduce la diminuarea valorii de vanzare a actiunilor societatii si implicit, la obtinerea unei sume de vanzare mult mai mici", se arata in documentul citat.

Lipsa proiectelor de modernizare a infrastructurii feroviare publice si de reinnoire a dotarii tehnice aferente operatorilor de transport a fortat companiile de profil sa isi restranga mereu activitatea si sa concedieze din personal personal.

Totodata, locomotivele si vagoanele au o varsta medie de 25 de ani, iar infrastructura feroviara publica este scadenta la reparatii pe aproape 90% din poduri si lucrari de arta, 90% din reteaua de tractiune electrica si 50% din infrastructura.

Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va creste tarifele practicate de zece companii publice care inregistreaza cele mai mari pierderi, inclusiv de CFR Calatori, CFR Infrastructura, CFR Marfa, Electrificare CFR si Metrorex.

Asociatia Industriei Feroviare din Romania este o organizatie non-guvernamentala care reprezinta interesele a aproximativ 20 de companii cu activitati in industria feroviara. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#guvern, # majorari, # cfr, # metrorex , #stiri Metrorex