Angajatii Metrorex au inceput protestele: In aprilie ne pandeste greva generala

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 13:06
2378 citiri
Angajatii Metrorex au inceput protestele: In aprilie ne pandeste greva generala

Cateva sute de sindicalisti de la metrou protestau, miercuri, in apropierea Ministerului Transporturilor, nemultumiti de inghetarea salariilor, dar si de o posibila scadere a veniturilor.

Metrorex ar putea trece in subordinea municipalitatii, ceea ce ar insemna o scadere a salariilor, potrivit liderului Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Radoi.

Protestatarii acuza lipsa de dialog a autoritatilor, pozitia inflexibila a conducerilor Ministerului Transporturilor si Metrorex fata de negocierea Contractului colectiv de munca, care expira pe data de 31 martie, precum si neclarificarea situatiei angajatilor in conditiile trecerii Metrorex in subordinea Primariei Capitalei.

Ion Radoi a precizat ca sindicalistii au solicitat conducerii Metrorex, conform legii, Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an si situatia economica a societatii, documente in baza carora trebuie sa aiba loc negocierea Contractului colectiv de munca.

"Raspunsul dat sindicalistilot a fost aceeasi cifra bugetara din anul 2008, in conditiile in care la metrou salariile nu au mai crescut de patru ani, iar angajatii au renuntat de buna voie la primele de vacanta, de Pasti si de Craciun. Noi nu avem ce negocia daca e vorba de acelasi buget din 2008, deoarece am renuntat la prea multe drepturi", a spus Radoi.

In urma cu o luna, presedintele USLM declara ca bugetul de 90 de milioane de lei alocat Metrorex in 2013 este de 8,5 ori mai mic decat cel de anul trecut, cand suma alocata companiei a fost de 750 de milioane de lei. Radoi spunea ca daca suma alocata nu va fi majorata, compania va avea de suferit.

Din aprilie, angajatii Metrorex au liber la greva generala

Potrivit lidetului sindical, in 31 martie inceteaza valabilitatea Contractului colectiv de munca, iar lipsa acestuia da dreptul angajatilor de la metrou sa intre in greva.

"Nu excludem posibilitatea ca, dupa perioada legala premergatoare grevei generale, in semn de solidaritate, sa intre in greva de o zi si ceilalti membri de sindicat din Federatia sindicatelor din transporturi, Transloc si servicii publice ATU Romania", a mai spus Ion Radoi, presedintele USLM si al Federatiei ATU Romania.

Sindicalistii spera ca autoritatile sa raspunda pozitiv la solicitarile lor si sa se aseze la masa negocierilor, pentru a nu se ajunge la greva generala.

Totodata, sindicalistii ii reamintesc premierului Victor Ponta ca a promis relansarea dialogului social, "nu inghetarea lui" si a negocierilor.

Ministrul transporturilor: Nu negociez cu oamenii in strada

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a declarat ca nu va discuta cu protestatarii de la Metrorex cat timp sunt in strada si a aratat ca nu a luat decizia de a trece Metrorex in subordinea Primariei Capitalei, ci doar sunt discutii si ca nu a pus nicio clipa problema diminuarii salariilor acestora.

"Nu voi negocia niciodata atat timp cat sunt oameni in strada. M-am intalnit si ieri cu conducerea sindicatelor de la Metrorex, ma voi intalni si maine, dar nu astazi, pentru ca eu consider ca lucrurile nu trebuie discutate sub presiune", a precizat, miercuri, Relu Fenechiu, intrebat in legatura cu protestele sindicalistilor de la metrou.

"Deocamdata pe mine ma intereseaza, ca ministru, in primul rand sa gasesc solutii pentru continuarea lucrarilor la Magistrala 5 si nu am pus nicio clipa problema diminuarii salariilor muncitorilor de la Metrorex si atat timp cat o sa fiu acolo si o sa pot, nici nu o sa o pun vreodata", a adaugat Fenechiu.

El a mai spus ca nu exista un termen pentru acest lucru si nu a spus ca va lua o asemnea decizie.

Ministrul Transporturilor a mai spus ca, in viziunea sa, metroul ar trebui sa fie in subordinea muncipalitatii. "In viziunea mea, daca ma intrebati, luand modelele de succes din lume, la Londra, la Paris, metroul este in subordinea municipalitatii", a adaugat Fenechiu.

Relu Fenechiu a facut aceste declaratii dupa audierea sa in comisia de industrii a Camerei Deputatilor.

Palm Residence Olteniței - apartamente premium la intrarea în Popești Leordeni la cele mai bune preţuri
Palm Residence Olteniței - apartamente premium la intrarea în Popești Leordeni la cele mai bune preţuri
La doar câteva sute de metri de granița (invizibilă) dintre București (sector 4) și Ilfov (Popești-Leordeni), pe Șoseaua Oltenitei - DN4, se ridică un ansamblu rezidențial ce va schimba...
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Dacă vă gândiți să cumpărați un aspirator sau un mop cu abur, dar nu sunteți siguri pe care să îl alegeți, ați ajuns la locul potrivit. Vă vom oferi informațiile pe care trebuie să...
#greva generala metrou Metrorex, #proteste angajati metrou Metrorex, #buget Metrorex 2013 , #stiri Metrorex