Berceanu: Greva generala de la Metrorex poate fi contestata in instanta si anulata, ca in 2005

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 15:01
1304 citiri
Berceanu: Greva generala de la Metrorex poate fi contestata in instanta si anulata, ca in 2005

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat luni, dupa discutiile cu sindicatele de la Metrorex, ca va contesta in instanta greva generala, mai ales ca exista un precedent din 16 noiembrie 2005, cand, dupa doua zile, greva a fost oprita prin decizia tribunalului, relateaza NewsIn.

"Imi aduc aminte ca intr-o situatie similara, in 2005, ei au pierdut in justitie pentru ca dumnealor considera ca o treime din activitate pot sa o stabileasca cum vor. Justitia a fost atunci de parere ca o treime din activitate inseamna un tren din trei. Sindicatele spun ca nu, ca fac greva intr-un interval clar, adica o treime din cat circula metroul.

Bineinteles ca si-au ales pentru greva orele 05.00 - 16.00 cele mai aglomerate ", a spus Berceanu. Ministrul a precizat ca in 16 noiembrie 2005 sindicatele de la metrou au pierdut in fata justitiei, iar daca o sa se mearga pe aceasta idee si ministerul are posibilitatea sa se adreseze justitiei.

"Eu nu as vrea sa ne situam pe astfel de pozitii de forta sau pe pozitii in care incercam sa utilizam justitia ca sa fortam cealalta parte sa accepte anumite lucruri", a mai declarat ministrul transporturilor. Potrivit acestuia, fondul de salarii al Metrorex pentru 2009 a fost de 285 milioane de lei, deci 45% din cheltuieli, respectiv 640 milioane, sunt pentru salarii. "Propunerea mea pentru sindicatele de la metrou a fost sa mentinem veniturile o luna sau o luna si jumatate pana cand se va cunoaste bugetul pe 2010, defalcat.

Abia atunci putem sa stim ce avem printr-o tinta de inflatie care sa determine o negociere", a precizat Berceanu. Acesta a adaugat ca sindicatele vor sa stabileasca fondul de salarii cat mai mare, dar nu sunt interesati de veniturile companiei. "Angajatii Metrorex nu inteleg ca sunt 0,1% oameni care au salariul sub cel al angajatiulor de la metrou.

Venitul mediu brut al unui salariat Metrorex este de 3.600 lei, iar venitul mediu net este de 2.600 lei. Cei 4.250 de lucratori ai metroului vor sa aibe salarii mai mari de doua ori decat incaseaza", a mai spus Radu Berceanu. Acesta a mai spus ca cei 650.000 de oameni care folosesc metroul intr-o zi vor fi afectati pentru ca 4.250 de salariati ai Metrorex vor salarii marite cu pana la 20%.

Liderul de sindicat al Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, a declarat luni, dupa iesirea de la discutiile cu Radu Berceanu, ca greva generala va avea loc incepand de marti si ca ministrul de resort a promis ca va anunta sidicalisti in cazul unor schimbari. Radoi a subliniat ca greva generala de la Metrou nu are nicio legatura politica sau cu alegerile care urmeaza sa aiba loc duminica.

Angajatii Metrorex vor intra incepand de marti in greva generala pe termen nelimitat, nemultumiti de rezultatul negocierilor de luni cu Radu Berceanu, iar metroul nu va circula intre orele 5.00-16.00. Presedintele USL Metrou, Ion Radoi, a declarat pentru NewsIn ca peste 300.000 de calatori vor fi afectati de greva de la metrou.

Circa 200 de angajati de la metrou au protestat la Guvern, saptamana trecuta, cerand inceperea negocierilor pentru un nou contract colectiv de munca, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, si majorari salariale de 20%. Potrivit Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), productivitatea muncii la metrou a crescut in 2009 cu circa 30% fata de 2008. Ultima majorarea salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008.

Radoi a precizat ca salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se incadreaza in medie la 1.500-1.600 lei. O delegatie a sindicalistilor de la metrou a purtat, luni, discutii cu ministrul interimar al transporturilor si infrastructurii, pe tema contractului colectiv de munca, insa acestea au esuat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Berceanu, # sindicate, # metrou, # salarii, # greva , #stiri Metrorex