Metrorex se imprumuta de la Ministerul Finantelor

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 10:03
1329 citiri
Metrorex se imprumuta de la Ministerul Finantelor

Ministerul Finantelor va imprumuta companiei Metrorex suma de 165 milioane lei (40 milioane de euro) pentru a plati datoriile acumulate in ultimii doi ani fata de subsidiara Alstom Transportation, care asigura din 2003 mentenanta trenurilor de metrou.

"Imprumutul se acorda pe o perioada de 5 ani, din care primii 2 ani de gratie, cu o rata a dobanzii egala cu nivelul dobanzii de politica monetara practicata de Banca Nationala a Romaniei, la care se adauga patru puncte procentuale", se arata intr-un proiect de OUG, elaborat de Ministerul Transporturilor.

Rambursarea se efectueaza in transe lunare egale, incepand cu prima luna dupa incheierea perioadei de gratie. Dobanda reprezinta venit al bugetului Trezoreriei Statului, se plateste lunar, incepand cu luna acordarii imprumutului si se calculeaza prin aplicarea ratei dobanzii la soldul imprumutului.

In acelasi timp, in nota fundamentare a actului normativ se arata ca bugetul de venituri si cheltuieli al Metrorex pentru acest an nu asigura finantarea mentenantei pentru perioada august - decembrie, de aproximativ 75,96 milioane lei, fara TVA.

Daca Metrorex nu isi achita datoriile catre Alstom, compania franceza va aplica penalitati si in cele din urma poate opri mentenanta trenurilor. In acest caz, fara asigurarea serviciilor de mentenanta, transportul cu metroul va fi intrerupt, din motive de siguranta a calatorilor.

Alstom Transport Romania, subsidiara companiei franceze Alstom, are un contract de 240 milioane de euro cu Metrorex, incheiat in 2003, cu o durata de 15 ani, pentru asigurarea serviciilor de mentenanta a trenurilor de metrou. Anual sunt incheiate acte aditionale prin care se stabileste costul prestatiilor.

In primii trei ani, contractul a fost finantat de catre institutii financiare, iar din 2007, contractul a inceput sa fie finantat de la bugetul de stat.

Un an de contract este calculat intre 1 iulie anul curent si 30 iunie anul viitor, ceea ce, potrivit proiectului de ordonanta, creeaza dificultati de finantare deoarece acopera doi ani bugetari.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#metrorex, #ministerul finantelor , #stiri Metrorex