Capcana orelor suplimentare: bolile cardiovasculare si atacul de cord

Marti, 07 Iunie 2011, ora 13:37
1663 citiri
Capcana orelor suplimentare: bolile cardiovasculare si atacul de cord

Orele in plus petrecute la birou sau cele cateva mail-uri date seara inainte de culcare nu sunt totdeauna beneficie pentru productivitatea ta.

Primarul din New York, Michael Bloomberg ii sfatuia pe absolventii din orasul sau sa adopte teoria cnform careia nu strica niciodata sa fii primul la birou, dimineata si ultimul care pleaca seara, potrivit CNN Money.

Numarul recomandat de ore de munca/zi

Profesorul Dan Gaita, Vice-Rector la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara si medic in cadrul Clinicii de Prevenire si Reabilitare Cardiovasculara Timisoara a declarat insa pentru Bloombiz.ro ca timpul recomandat de munca este de 7-8 ore pe zi, deci maxim 40 de ore pe saptamana.

Mai mult decat atat, angajatorul trebuie sa asigure 2 zile consecutiv de repaus, de preferat la sfarsitul saptamanii.

“Cei care lucreaza 10 ore pe zi au cu 60% mai mare probabilitate sa dezvolte boli cardiovasculare si atac de cord, in comparatie cu cei care muncesc 7 ore pe zi, pentru ca timpul ramas pentru refacere este mai scurt” sustine acesta.

Ritmul normal de lucru depinde de tipul de activitate profesionala, cerintele postului si de toti factorii de munca, potrivit medicului intervievat.

Individul in sine reprezinta un factor daca tinem cont de varsta, sex, stare de sanatate, caracteristici antropometrice, stare psihica, satisfactie in munca, stare fiziologica, a adaugat profesorul Dan Gaita.

Numarul de zile de concediu recomandat de medici

In opinia acestuia, daca programul de munca, activitatea profesionala, conditiile de munca sunt normale si lucratorul  sanatos, 20 de zile lucratoare pe an si sarbatorile legale sunt suficiente pentru concediu, insa recuperarea zilnica este de baza.

“Munca in forta, fara repaus adecvat va duce la suprasolicitarea organismului, surmenaj, boala. Refacerea nu va fi totala in concediu, dupa solicitari excesive la locul de munca, inclusiv ore prea multe pe zi” este de parere medicul cardiolog intervievat.

Acesta mai spune ca firmele din alte tari ale Uniunii Europene pun un mare accent pe consilierea psihologica a angajatilor, pe aspectele de protectie sociala si promovarea sanatatii la locul de munca.

Zilele nesfarsite de munca, o tentatie la nivel global

Munca nu mai reprezinta un anumit loc, ci o stare a mintii. Munca nu se mai incheie in momentul in care stingi lumina de la birou, ci in momentul in care te deloghezi mental de la casuta de mail, declara Directorul de Marketing al Xerox, citat de CNN Money.

Fenomenul tine mai mult de psihologie, decat de ratiuni financiare. Intr-o lume in care competitia este acerba, devine tentant sa nu mai tii cont de ratiunea moderatiei, de teama sa nu ramai in urma cu ceea ce se intampla.

#atac de cord, #bori cardiovasculare, #munca, #ore suplimentare, #productivitate , #stiri Michael Bloomberg