Uraganul Irene a ajuns in New York

Duminica, 28 August 2011, ora 10:29
4738 citiri
Uraganul Irene a ajuns in New York

Uraganul care a provocat deja moartea a opt persoane a ajuns in aceasta noapte la New York, metropola transformata in oras fantoma, conform Mediafax.

 

"Extremitatea uraganului a ajuns la noi", a declarat primarul din New York, Michael Bloomberg, in cadrul unei conferinte de presa.

Primarul le-a cerut locuitorilor sa ramana in propriile locuinte.

"Nu iesiti pe strazi, ramaneti in casele voastre sau in centrele de primire", a insistat el, adaugand ca este "prea tarziu pentru a mai pleca" pentru cei care nu au respectat recomandarile de evacuare in zonele inundabile.

In timp ce rafale violente de vant suflau asupra orasului, primarul a declarat ca se asteapta la o importanta crestere a apelor in cursul diminetii.

Transporturile in comun sunt oprite, aeroporturile sunt inchise, mii de persoane sunt evacuate, asa ca New York, de obicei atat de animat sambata seara, pare un oras mort. La Manhattan, barurile si restaurantele erau inchise, spectacolele de pe Broadway anulate, iar obisnuitele hoarde de turisti au abandonat Time Square.

Numeroase magazine si-au protejat vitrinele cu panouri de lemn, iar newyorkezii s-au inchis in propriile case.

Aproximativ 370.000 de persoane au primit ordin de evacuare din partea primarului Michael Bloomberg sa evacueze zonele inundabile din oras, o situatie inedita in New York.

Unii dintre ei au parasit orasul, altii s-au refugiat la rude, in hotelurile luate cu asalt sau in cele 100 de centre de primire deschise de primarie.

Anterior in cursul zilei, Michael Bloomberg nu a facut economie de cuvinte: "Este o problema de viata si de moarte, nu asteptati", a insistat el, temandu-se de o crestere brusca a apelor, care ar putea provoca inundatii si intreruperi de electricitate. 

In New Jersey vecin, peste un milion de persoane au fost evacuate din zonele de coasta. Aproape tot oraselul turistic Cap May, situat direct pe traiectoria uraganului, a fost evacuat.

Irene a ajuns pe uscat sambata in North Carolina, fiind insotit de rafale puternice de vant si ploi torentiale si privand de electricitate sute de mii de persoane. 

Cinci persoane au murit in North Carolina, doua in Virginia, intre care un copil in varsta de 11 ani, din cauza caderii unui copac peste cladirea sa, precum si un surfer in Florida, potrivit serviciilor de urgenta.

Irene va urca pe coasta de est, indreptandu-se spre Washington, New York si Boston, una dintre cele mai populate zone din lume, cu 65 de milioane de locuitori, si ar putea fi insotit de valuri de trei-patru metri inaltime, potrivit centrului national pentru uragane (NHC).

Presedintele Obama, care a cerut sa fie tinut la curent cu situatia in fiecare ora, a avut o intrevedere cu echipa sa care se ocupa de situatii de urgenta si care ii include in special pe vicepresedintele Joe Biden si pe secretarul pentru Securitate Interna Janet Napolitano, a declarat Casa Alba intr-un comunicat.

La ora 20.00 (duminica, 03.00 ora Romaniei), uraganul de categoria 1 se afla la 485 de kilometri sud-vest de New York. Acesta se deplasa pe o traiectorie nord-est cu o viteza de 24 de kilometri pe ora, potrivit NHC, cu rafale de vant de maxim 130 de kilometri pe ora.

Inchiderea celor trei aeroporturi newyorkeze, intre care J.F. Kennedy, a creat un haos formidabil, cu mii de zboruri anulate.

Serviciile feroviare au fost reduse si compania Amtrack intentioneaza sa suspende traficul pe coasta de est duminica.

Dezorientati dar rareori ingrijorati, turistii si newyorkezii au venit in numar mare sambata in centrele de primire infiintate de primarie.

Unii newyorkezi au ignorat ordinele primarului. 

In North Carolina si in Virginia vecina, aproximativ 900.000 de consumatori au ramas fara curent electric sambata seara, au anuntat companiile de electricitate.

Autoritatile se tem de pagube care ar putea costa intre cinci si zece milioane de dolari, potrivit estimarilor expertilor.

"Nu am cunoscut o asemenea amenintare din partea unui uragan de decenii", a declarat Chris Vaccaro, purtatorul de cuvant al serviciilor de meteorologie.

Un adevarat "monstru", Irene are un diametru de 840 de kilometri. 

Nord-estul Statelor Unite este ferit de obicei de astfel de depresiuni. Gloria, in 1985, a fost ultimul uragan care a lovit New York.

"Va fi un sfarsit de saptamana foarte lung pentru locuitorii" coastei de est, a conchis Vaccaro.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #criza sua, #dezastru, #dezastru natural, #paguba uragan, #uragan, #uragan america, #uragan irene, #uragan katrina, #uragan sua , #stiri Michael Bloomberg