Microsoft, la primele pierderi din ultimele decenii

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 14:01
1696 citiri
Microsoft, la primele pierderi din ultimele decenii

Pe o piata cu concurenta crancena, in care Apple si Google se impun agresiv, Microsoft Corp. a anuntat pierderi de 492 milioane de dolari in ultimul trimestru, eveniment rar in istoria gigantului software. De la listarea companiei la bursa in 1986, Microsoft nu a anuntat niciodata pierderi.

Conform companiei, pierderile vin dupa scaderea valorii Aquantive, serviciul de publicitate al Microsoft, care nu a adus profiturile scontate pentru gigantul IT, cu 6,2 miliarde de dolari. Luand in calcul si aceasta valoare, Microsoft a pierdut 492 milioane de dolari, comparativ cu profitul de 5,9 miliarde de anul trecut, scrie Wall Street Journal.

Punctul forte al Microsoft ramane insa vanzarea de software catre companii. Venitul total al companiei a crescut cu aproape 4%, in timp ce venitul diviziei care se ocupa de vanzarea produselor software pentru servere si altele asemanatoare a crescut cu aproape 13%. Aceeasi divizie a anuntat si o crestere a veniturilor operationale cu 24%.

"Cererea companiilor pentru produsele noastre este foarte buna", spune Peter Klein, director financiar al Microsoft.

Veniturile companiei din vanzarea de sisteme de operare Windows a scazut cu aproape 13% dupa ce compania a decis implementarea unui nou sistem de actualizare la Windows 8, care va fi mai putin solicitant din punct de vedere financiar decat sistemul vechi. Astfel, compania "renunta" la 540 milioane de dolari pe care i-ar fi castigat pana la finalul anului in acest mod.

Pierderile pentru perioada fiscala pana la 30 iunie se ridica la sase centi per actiune. In aceeasi perioada a anului precedent, Microsoft a anuntat un profit de 5,9 miliarde de dolari si venituri in crestere, de la 17,4 miliarde de dolari la 18,1 miliarde de dolari.

Incepand din aceasta toamna, Microsoft va rula noi versiuni ale celor mai profitabile produse - Windows si pachetul Office, dar si revizuirea unor programe destinate serverelor si telefoanelor Windows.

Miza este mare pentru Microsoft care trebuie sa dovedeasca ca poate sa fie un concurent pe masura pentru Apple Inc., care are un avantaj in anumite zone, precum comercializarea de tablete.

Dominatia Microsoft Office nu va lua sfarsit: Incepe o noua era

Venitul operational in divizia care include sistemul de operare Windows a scazut cu 17,5 procente. In divizia care se ocupa de produsele Office, venitul operational a crescut cu noua procente. Divizia de Internet a Microsoft si cea care supravegheaza dezvoltarea consolei de jocuri Xbox au pierdut bani in ultimele trei luni.

Microsoft a anuntat ca incearca sa controleze cat mai mult cheltuielile pentru a ajuta la cresterea profitului.

Pentru anul fiscal care se termina vara viitoare, Microsoft se bazeaza pe veniturile din vanzarea noului sistem de operare Windows. Mai mult, compania spune ca estimarile lor nu includ veniturile din upgradurile la Windows 8 si vanzarile noii tablete anuntate, denumite Surface.

Noua versiune Office: Microsoft paseste in lumea tabletelor

Unii analisti cred ca multi consumatori, atat privati, cat si corporate, s-ar putea sa fi amanat cumpararea de noi PC-uri pana la lansarea din octombrie a Windows 8, primul sistem de operare al Microsoft compatibil cu device-uri cu touch screen.

Actiunile companiei s-au apreciat cu 0,7 procente, sau 22 de centi, inainte de anuntul privind castigurile.

Cu cine se lupta Microsoft?

Microsoft se afla intr-o continua competitie cu marii rivali din industria IT, printre care Apple, Google si alti producatori cu nume mari. Daca la capitolul sisteme de operare, Windows confera companiei pozitia de lider detasat, la capitolul hardware, Microsoft pierde batalia.

Din lipsa unor investitii in inovare Microsoft a pierdut pana acum "trenul" tabletelor PC, despre care specialistii spun ca va acapara piata de specialitate in anii urmatori, pentru ca, in cele din urma, sa detroneze PC-urile. Conform unor surse insa, Microsoft ar fi dezvoltat un prototip pentru tableta in urma cu multi ani, dar a renuntat la idee.

In urma cu cateva saptamani insa, Microsoft a anuntat lansarea tabletei Surface in aceasta toamna.

Nici la capitolul smartphone Microsoft nu sta mai bine, telefoanele cu Windows Phone nefiind cele mai populare din industrie, fiind depasit de Google cu sistemul de operare Android si de Apple cu ale sale iPhone-uri. Prin contractul semnat in 2011 cu Nokia, Microsoft incearca acum sa recastige teren in aceasta cursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#pierderi Microsoft, #rezultate financiare microsoft, #rezultate trimestriale Microsoft , #Rezultate financiare