Asus: netbook-urile raman deocamdata cu Windows XP

Joi, 07 Mai 2009, ora 10:43
2084 citiri
Asus: netbook-urile raman deocamdata cu Windows XP

In ciuda unei adevarate frenezii legate de sistemul de operare Google Android, care vrea sa cucereasca domeniul laptopurilor ieftine si in ciuda faptului ca Eee PC a mai avut sistem de operare open source, compania taiwaneza Asus spune ca ramane deocamdata la Windows XP pentru gama de netbook-uri.

Producatorul de computere care a revolutionat industria de PC-uri cu lansarea micului laptop Eee PC a fost anul trecut pe locul al doilea la nivel mondial la vanzarile de netbook, la mica distanta de Acer, numarul unu. Linia Eee PC are deocamdata o pozitie foarte buna, iar Asus a continuat sa inoveze spre deosebire de Acer care a ramas la modelul cu ecran de 8 inci.

"Deocamdata consumatorii sunt cei care vor Windows, pentru ca sunt deja obisnuiti cu sistemul de operare", a declarat directorul executiv al Asus, Jerry Shen, care s-a intalnit cu investitorii companiei la Taipei.

Probabil ca anul viitor vom putea vorbi de oportunitati pentru rivalii Microsoft, posibil si pentru producatorii de procesoare care concureaza Intel, a adaugat oficialul Asus. Cu alte cuvinte taiwanezii mai asteapta un an pina sa lanseze un produs pe alte tehnologii.

Nici ARM, care devine o alternativa preferata pentru procesoare low cost, nici Qualcomm, care a realizat o serie de tehnologii mobile noi, nu vor intra in produsele Asus. Shen a precizat ca deocamdata exista cele mai multe aplicatii disponibile pentru sistemul clasic de PC pe arhitectura x86.

El a recunoscut ca avantajul Qualcomm sta in pretul mult mai bun decat procesoarele Intel, iar solutiile ARM au de asemenea avantajele lor avand in vedere design-ul pentru telefoane mobile (consum redus, dimensiuni mici). Totusi, nu vor fi integrate in produse anul acesta.

Seful Asus a recunoscut ca unele produse realizate pe arhitectura ARM sau Qualcomm proceseaza mai bine multimedia, au acces mai bun la internet si retelele 3G. Google Android este adaptat pentru astfel de sisteme, spre deosebire de Windows. Intel, AMD si Via Technologies merg pe arhitectura x86 pentru computere, chiar daca au redus consumul si dimensiunile procesoarelor de la an la an.

Deocamdata AMD nu a lansat un produs pentru netbook-uri, iar Asus a vandut doar netbook-uri cu procesoare Intel. Taiwanezii de la Asus au vandut in primul trimestru din 2009 circa 900.000 de netbook-uri, un rezultate modest, iar planul pentru trimestrul al doilea este de un milion de netbook-uri vandute la nivel mondial.

Veniturile Asus au scazut la inceput de an cu 31% fata de trimestrul patru al lui 2008, dar profitul net al companiei a crescut cu 116%, conform rezultatelor neauditate. Principalul rival, Acer, numarul trei mondial in industria PC-urilor a anuntat ca anul acesta vinde cel putin 12 milioane de netbook-uri.

Anul trecut Acer a vandut circa 5 milioane de netbook-uri, iar Asus tocmai 4,9 milioane. Se pare ca Asus nu va depasi aceasta cifra in 2009.

Articol pe Dan Dragomir.

 

#asus, # microsoft, # windows, # xp , #stiri Microsoft