Care au fost cele mai profitabile actiuni?

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 10:33
1517 citiri
Care au fost cele mai profitabile actiuni?

Europenii care au investit in actiuni americane in acest an, simultan cu deprecierea euro fata de dolar, au obtinut cele mai bune castiguri din ultimul deceniu, pariurile pe bursa de la Tokyo fiind aproape la fel de avantajoase, potrivit unei analize Bloomberg, preluate de Mediafax.

Indicele S&P 500 al bursei de la New York a crescut cu 13% in 2010. Transformat in euro, avansul este de 23%, cel mai bun randament oferit de Wall Street europenilor de la crearea monedei unice in 1999.

Totodata, desi indicele blue-chip Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a scazut in acest an cu 2,5%, europenii care au pariat pe actiuni nipone se bucura de un randament de 20%, datorita aprecierii yenului, arata datele Bloomberg.

Moneda euro s-a depreciat in acest an cu 8,4% fata de dolar, pe fondul deficitelor bugetare record, al crizei datoriilor de stat si acordurilor de finantare externa incheiate de Grecia si Irlanda cu FMI si UE.

Temerile privind noi probleme ar putea determina, in 2011, o noua runda de investitii europene pe alte continente, potrivit fondului Degroof Fund Management din Bruxelles, care a oferit in acest an investitorilor din Europa un randament mediu de 24%.

"Atentia este inca indreptata catre problemele cu datoriile din Europa, iar multi clienti s-ar putea orienta catre Statele Unite ca principala alternativa. A fost un an excelent pentru investitorii europeni in actiuni americane.

Au castigat atat datorita cursului de schimb, cat si in urma performantelor bune ale bursei", comenteaza un analist al Degroof. Fondul a gestionat in acest an investitii de 33 de miliarde de dolari pe bursa americana, in actiuni precum cele ale Chevron sau ale Microsoft.

Investitorii din afara Statelor Unite au cumparat in trimestrul al treilea actiuni de 146 miliarde de dolari pe bursa de la New York, anuntand cea mai mare crestere anuala din 2007, potrivit datelor Federal Reserve. Europa a avut o pozitie de cumparator net de 18,3 miliarde de dolari numai in luna septembrie, cea mai mare din mai 2007.

In timp ce indicele european Euro Stoxx 50 a scazut cu 3,5%, traderii din zona euro au obtinut in medie un randament de 29% din investitii pe 62 de piete non-euro, noteaza Bloomberg.

Deprecierea euro fata de dolar din acest an a fost cea mai severa din 2005, desi deficitul bugetar al Statelor Unite a crescut in februarie la un record istoric, iar somajul a ajuns in luna noiembrie la 9,8%.

#europeni, #actiuni, #americane, #castiguri , #stiri Microsoft