Ce noutati aduce Windows 7?

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 23:21
3652 citiri
Ce noutati aduce Windows 7?

Microsoft a lansat Windows 7, joi, in speranta de a sterge din amintirea utilizatorilor precedentul sistem de operare, Windows Vista, un esec din toate punctele de vedere.

Dar ce aduce in plus Windows 7, in comparatie cu Vista si, mai ales, cu Windows XP, cel mai folosit sistem de operare din lume in acest moment?

In primul rand, noul sistem de operare este mai putin "stufos" si are nevoie de mai putine resurse decat Vista, ceea ce inseamana ca se poate instala mult mai rapid. De altfel, exista mai multe versiuni, printre care si una foarte "usoara", pentru netbook-uri.

Pe de alta parte, daca, in prezent, aveti instalat Windows XP, migrarea pe Windows 7 va fi dificila, acesta fiind construit pe o arhitectura similara Windows Vista. Din aceasta cauza, producatorul recomanda o instalare de la zero, nu doar o migrare, in caz contrar riscand ca multe aplicatii sa nu ruleze corect.

Inainte de a instala Windows 7 pe un calculator mai vechi, verificati Upgrade Advisor, un program care va spune daca PC-ul are destule resurse pentru a face fata sistemului de operare si daca va exista vreo diferenta de viteza, dupa instalare.

Majoritatea programelor care ruleaza in Vista vor rula si pe 7, insa nu acelasi lucru se poate spune de cele din XP, asa ca trebuie sa verificati site-urile producatorilor, pentru a vedea daca au o versiune compatibila cu ultima oferta Windows.

Una dintre diferentele usor de observat pe desktop vor fi gadget-urile (sau widgets), care pot fi plasate oriunde pe ecran.

Taskbar-ul are functii noi, ajutand la eliminarea aglomeratiei de ferestre, pentru a lucra mai rapid. De exemplu, toate feresterele pot fi coborate in taskbar prin "scuturarea" uneia singure sau le puteti face transparente, prin apasarea unui icon similar celui de "show desktop".

Optiuni noi pentru networking

Fiecare computer cu Windows 7 in cadrul unei retele poate alege ce tip de fisiere va impartasi cu celelalte calculatoare si care vor ramane private. De asemenea, exista o noua functie, "Play To", prin care utilizatorii pot reda un fisier media (video, audio) pe alte calculatoare din retea sau chiar pe Xbox.

Microsoft a modificat si functia de cautare, astfel incat rezultatele sunt afisate mai mult sau mai putin instantaneu, pe masura ce introduceti termenii sai, similar sistemului de operare al Apple. Rezultatele sunt separate pe tipuri de fisiere: documente, multimedia, programe etc.

Inspirata tot din Mac OS pare sa fie functia de creare de "librarii", un fel de director virtual ce poate contine, de exemplu, toate imaginile din calculator, indiferent de folderul real in care se afla.

Pentru utilizatorii care detin un dispozitiv cu ecran tactil sau un mousepad similar, Windows 7 a integrat mai multe functii. De exemplu, daca tineti apasat cu degetul pe un icon, iar cu un al doilea apasati o data pe ecran, se va interpreta drept click dreapta. Doua degete pot fi folosite pentru zoom in/out la fotografii sau pagini web, sau pentru a le roti.

Nu in ultimul rand, este oferita optiunea Windows XP Mode, prin care poate fi rulat un program mai vechi. Fiind creat pentru mediu de afaceri, Windows XP Mode se descarca separat si necesita virtualizarea software-ului.

Potrivit Microsoft Romania, Windows 7 este disponibil in tara noastra in versiunea preinstalata pe un computer nou si retail. Astfel, pentru retail, Windows 7 Home Premium va costa 97 de euro (upgrade) sau 160 de euro (full), Windows 7 Professional 147 de euro (upgrade) sau 218 euro (full), iar Windows 7 Ultimate la pretul de 193 de euro (upgrade) si 260 de euro (full). Versiunea upgrade poate fi utilizata doar in cazul in care rulati Windows XP sau Vista cu licenta.

#windows 7, #microsoft, #windows vista , #stiri Microsoft