Ce te motiveaza mai tare: plata pe ora vs. salariu lunar

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 17:01
4269 citiri
Ce te motiveaza mai tare: plata pe ora vs. salariu lunar

Sfarsitul de program este cel mai putin productiv, in orice domeniu ai profesa, spun specialistii. Nu este greu sa observi acest lucru, mai ales in zilele de vineri dupa-amiaza, cand toata lumea isi planuieste weekend-ul, toti vorbesc la telefon si nu mai tin cont de importanta raportului pe care trebuie sa il predea. Toata lumea se gandeste cum sa ajunga mai repede acasa si dintr-o data parca ziua de luni pare cea mai potrivita pentru a preda acel raport.

Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite, bazat pe teoria organizationala si de management, exista multi factori pe langa cel financiar care influenteaza decizia unui angajat de a termina un raport cu 45 de minute mai devreme si sa plece acasa.

Fericirea la locul de munca este unul dintre factorii principali atunci cand doresti sa obtii un maxim de productivitate de la subordonatii tai, spun specialistii.

Banii, factor secundar ce influenteaza productivitatea


O diferenta mare intre angajatii platiti pe ora si cei cu un contract de munca prin care sunt platiti lunar, este insa data de plata orelor suplimentare.

Daca un angajat din domeniul medical, IT, vanzari chiar si cel dintr-o fabrica platit pe ora de munca depaseste timpul normal, acest lucru se va simti la sfarsitul lunii, la salariu.

Pentru cei cu un salariu fix, indiferent daca pleaca la ora fixa sau raman peste program, fluturasul de salariu va contine aceeasi suma, stabilita initial.

Aici intervine un semn de intrebare in ceea ce priveste motivatia intrinseca acestor angajati, potrivit money.howstuffworks.com.

Angajatii muncesc mai mult atunci cand sunt platiti pe ora?

Raspunsul depinde de mediul de munca, de filosofia de management, de colegi si chiar de angajatul in cauza.

Un salariat suficient de motivat va munci tot atat de mult, chiar daca are un salariu fix sau este platit in functie de orele de munca, spun expertii.

Potrivit unui studiu realizat de Harvard Business School, majoritatea angajatilor sunt entuziasti in primele sase luni la noul job, dupa care isi pierd motivatia iar vina apartine in totalitate managerilor.

Potrivit cercetatorilor, candidatii cauta trei aspecte esentiale atunci cand se gandesc la jobul care ar putea aduce cel mai mare grad de satisfactie: egalitate, realizari si un colectiv placut.

In ceea ce priveste avantajele companiei care foloseste munca platita pe ora, George Butunoiu, Managing Partner George Butunoiu Consulting considera ca "din punct de vedere economic, cu siguranta ca sunt unele joburi pentru care e mai avantajos sa platesti pe ora, mai ales pentru ca sunt fluctuatii mari de incarcare chiar si in timpul zilei, in timpul lunii sau pe anotimp si altele la care cu siguranta ca nu e avantajos, pentru ca plata cu ora de regula e mai scumpa si nu se justifica."

Aici intervine rentabilitatea economica si motivarea angajatului pe termen lung care pot sa fie diferite. "E putin probabil sa se manifeste direct in felul in care munceste, insa raportarea lui la firma, la job, ce intentii are, ce planuri isi face, asta e afectat de sistemul de lucru" a declarat Butunoiu pentru Bloombiz.ro.

Diferente in motivarea salariatilor obisnuiti si celor care sunt platiti pe ora de munca

Exista foarte multe tipuri de angajati cu salariu fix, dar si de angajati cu orele suplimentare platite, iar cercetatorii au ajuns la cateva concluzii generale in ceea ce priveste motivarea lor pentru cele mai bune rezultate.

Ce ii motiveaza pe angajatii platiti pe ora de munca

Cei care sunt platiti pentru ora de munca vor depune eforturi mult mai mari pentru a iesi in evidenta si pentru a obtine o promovare si, implicit, un venit mai mare.

Fiecare pas pe scara ierarhica inseamna pentru acestia o marire de salariu, iar asta este un motivator foarte puternic, spun expertii.

Mai mult decat atat, perioada limitata de responsabilitate ii permite angajatului platit pe ora sa se detaseze de activitatea concret definita pentru fiecare zi, sa se duca acasa sa se relaxeze.

In perioada de criza economica, cei care sunt platiti pentru fiecare ora de munca sunt constienti ca ei sunt primii vizati atunci cand se pune problema disponibilizarilor, de aceea tot ei sunt cei care vor munci mai mult ca sa isi pastreze jobul.

Ce ii motiveaza pe cei cu salariu fix?

Multi dintre angajatii cu salariu au si pozitia de manageri si implicit au mai multe responsabilitati decat cei care muncesc pe ora.

Daca pentru cei din urma munca se incheie in momentul in care si-a indeplinit sarcina, pentru salaratii cu remuneratie egala luna de luna este mult mai dificil sa realizeze cand a terminat ce are de facut, pentru ca indicatorii sunt mai subiectivi.
Unii salariati sunt puternic influentati si motivati de cultura corporatiei in care muncesc.

In unele companii munca peste program este incurajata, mai ales in start-up-urile care se bazeaza pe tehnologie, in ideea ca beneficiile vor aparea odata cu lansarea produsului pentru care angajatii depun eforturi sustinute o lunga perioada de timp.

Cu toate acestea, nu toti angajatii care muncesc peste program au de suferit.

In companii precum Google sau Microsoft, salariatii primesc numeroase stimulente prin care angajatorii se asigura ca nu exista motive ca acestia sa paraseasca biroul devreme.

Ei primesc mancare din partea companiei, au spalatorie de rufe, cineva le lustruieste oricand pantofii si pot chiar sa isi aduca masina la spalatoria din companie. Acestia ofera chiar servicii de coafor sau masaj, pentru doritori.

Jobul ideal devine foarte repede pasiunea angajatului ideal

O motivatie comuna pe care cercetatorii au gasit-o la aceste tipuri de angajati este pasiunea pentru jobul lor. Unii oameni pur si simplu nu se pot satura de ceea ce fac, se gsandesc la serviciu in majoritatea timpului, cauta modalitati de imbunatatire a performantei si implicit aduc bani pentru companie si succes in fata concurentei.

Aceasta caracterizare nu este valabila doar pentru jobul ideal, ci si pentru angajatul ideal, spun expertii.

#motivare, # salariu, # plata, # ora, # munca , #stiri Microsoft