Ce tertipuri folosesc marile companii americane, pentru a evita plata taxelor

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 13:28
1447 citiri
Ce tertipuri folosesc marile companii americane, pentru a evita plata taxelor

Un grup de 14 companii americane din domeniile IT si farmaceutic, printre care Microsoft, Google si Johnson & Johnson, si-au redus taxele platite in ultimii ani pastrand in exteriorul SUA aproape 500 de miliarde de dolari.

Cele 14 companii au platit in medie taxe de 10% in afara Statelor Unite anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de publicatia britanica. In ultimii opt ani, taxele platite de companii in alte tari au scazut, in timp ce profiturile au avansat de aproape trei ori mai repede fata de vanzari, potrivit Financial Times.

Fondurile detinute in strainatate de cele 14 companii, de 479 de miliarde de dolari, reprezinta usor peste jumatate din totalul de 947 de miliarde de dolari, cat estimeaza agentia de rating Moody's ca ar avea in exteriorul SUA toate companiile americane, cu exceptia institutiilor financiare.

Cifrele vor fi probabil considerate de critici ca noi dovezi ale strategiilor companiilor de a transfera profiturile din tarile cu taxe ridicate in cele unde ratele sunt mai scazute, precum Irlanda, Singapore si Bermuda.

Companiile vad, insa, sumele mari de bani ca argumente privind dezavantajele cauzate de sistemul fiscal american, care impune taxe ridicate la repatrierea profiturile obtinute in strainatate. Acestea incearca sa obtina o scutire de taxe care sa le incurajeze sa aduca fondurile in SUA.

Introducerea unor exceptii pentru companiile-gigant, un precedent periculos

O comisie care consiliaza Congresul in privinta taxelor a afirmat, insa, ca o scutire exceptionala de la plata acestor taxe ar costa SUA venituri de 96 de miliarde de dolari la buget pe parcursul unui deceniu si ar putea crea asteptari ca exceptiile sa devina parte a regulei.

In 2014, companiile americane au accelerat achizitiile in strainatate cu scopul de a-si muta sediul fiscal, astfel incat sa scape de sistemul de impozitare din SUA. Unele companii au ajuns sa imprumute masiv in SUA, chiar daca au sume mari de bani in exteriorul tarii, astfel incat sa evite sa plateasca taxele.

Statele din G20 pregatesc masuri pentru combaterea strategiilor agresive ale companiilor de reducere a taxelor, inclusiv prin aranjamente fiscale precum cele oferite de Irlanda, care permit unor companii farmaceutice si din IT sa-si transfere profiturile in paradisuri fiscale.

Strategia Apple, compania cu cele mai mari fonduri in strainatate, a revenit in atentie saptamana aceasta, in urma declansarii unei investigatii a Comisiei Europene in privinta concesiilor oferite de Irlanda, Olanda si Luxemburg unor companii.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#companii americane, #Microsoft taxe, #taxe compania Google , #stiri Microsoft