Ciprian Rusen, romanul care castiga scriind manuale Microsoft - Interviu

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 08:32
3986 citiri
Ciprian Rusen, romanul care castiga scriind manuale Microsoft - Interviu

Ciprian Rusen (30 de ani) este un blogger specializat in tehnologie, care a renuntat la jobul "caldut" din multinationala si a devenit un autor apreciat si publicat de catre editura Microsoft Press.

Ciprian Rusen este autorul primului manual dedicat Windows 8, sistem de operare care inca nu a fost lansat comercial de catre Microsoft. Manualul, a spus el, va fi un best seller pentru nisa lui.

Cum a ajuns tanarul sa publice doua carti (una e in curs de reeditare) la cunoscuta editura Microsoft Press, ce castiga dupa ce munceste peste un an la o carte si care-i filosofia de business a celui care a ajuns sa traiasca visul american in Romania, va prezentam intr-un interviu Business24.

Ce inseamna Microsoft Press si cat de greu este sa ajungi sa fii autor publicat la aceasta editura?

Microsoft Press nu este o editura cunoscuta in Romania, dar in Statele Unite si in tarile vorbitoare de limba engleza este foarte populara. Sunt concurenti principali pentru seria For dummies, care este cea mai mare editura din domeniu, carti tehnice si sisteme de operare. - Sunt concurenti principali pentru seria For Dummies de Wiley, care este cea mai populara serie de carti tehnice pentru utilizatori obisnuiti.

Editura apartine companiei Microsoft?

Nu, mi-a fost si mie greu sa inteleg. Initial presupuneam ca tine de Microsoft, ulterior am aflat ca ei sunt cumva o divizie separata, atata tot ca politica lor editoriala este strans legata de politica de dezvoltare de software si sisteme de operare a Microsoft.

Prin natura intelegerilor pe care le au cu Microsoft, ei sunt obligati sa scrie despre orice tehnologie majora dezvoltata de Microsoft.

Editura Microsoft Press are o intelegere pentru distributia de carti cu O'Reilly Media, care este cea mai mare editura de carti de business si tehnice din Statele Unite.

Ceea ce dezvolta Microsoft Press este distribuit automat de O'Reilly Media.

Cum ai ajuns sa publici la editura Microsoft Press?

Am ajuns la Microsoft Press prin intermediul primei mele carti, pe care am publicat-o la sfarsitul anului 2010.

Eu fac blogging pe partea de tehnologie si Windows de cinci, sase ani. Am avut ceva succes pe domenii .com, pentru ca n-am scris nimic pe Romania, foarte multa vreme, si la un moment dat mi-am pus in minte ca eu as vrea scriu o carte si vreau cumva sa urmez modele de succes care exista prin afara, oameni care sunt foarte apreciati de catre specialistii tehnici, care au o relatie buna cu diverse edituri si care sunt foarte influenti in nisa de tehnologii dezvoltate de Microsoft.

Eu voiam sa emulez modelul lor si mi-am spus sa incerc sa scriu o carte. Prima carte a fost despre retelistica, pentru utilizatori obisnuiti, cum sa-ti faci acasa o retea, sa-ti pui un router.

Tu esti, prin natura profesiei tale, un om tehnic?

Da, am studiat informatica in facultate, cibernetica, am facut cursuri de retelistica, am lucrat in IBM, am lucrat in afara, am lucrat la Procter&Gamble, manager de proiecte IT.

Acum esti freelancer?

Da, sunt freelancer de aproape un an.

Si pana sa devii freelancer unde ai lucrat?

Ultima companie pentru care am lucrat a fost Procter&Gamble.

Si ce te-a facut sa iei hotararea sa devii freelancer?

Pai, faptul ca am reusit sa scriu prima carte.

Sa termin povestea despre prima carte.

M-am decis eu cam ce vreau sa scriu si mi-am facut o strategie. Am inceput sa scriu articole, cate doua, in fiecare zi, pe care le-am publicat pe site. Cand am avut suficient de multe articole sa incropesc un draft de-o carte, m-am dus direct la Microsoft Press pentru ca mi se parea cea mai potrivita editura.

Din fericire, le-a placut mult propunerea mea si intr-o luna de zile semnam un contract si patru luni mai tarziu aveam prima carte.

Si financiar ce-a insemnat pentru tine chestia asta?

Nu sunt foarte multi bani la mijloc. Ei dau cateva mii de dolari, pana in 10.000 de dolari ca avans, si dupa aceea pentru fiecare vanzare primesti un procent destul de mic. In functie de cum se vinde cartea, tu poate mai faci bani in plus pe langa avans.

Si, in cazul tau, ai mai facut bani in plus pe langa avans?

La prima carte, nu. La aceasta (Windows 8 Step by Step) am asteptari mari, pentru ca o sa fie genul de carte care este best seller in nisa ei. Spre exemplu, Windows 7 Step by Step sau Windows Vista Step by Step, inaintea ei, s-au vandut foarte bine.

Cartile din seria asta (Step by Step) se vand de obicei foarte bine si sunt best seller-e.

Daca mai vrea cineva sa scrie despre Windows 8 mai are loc de tine?

Da, doar ca nu la Microsoft Press, pentru ca ei au niste serii foarte standardizate. E Step by step, care este o serie pentru utilizatorii obisnuiti, este Insight Out, o serie doar pentru experti, cu carti si mai mari decat Step by Step, cu peste 1.000 de pagini. Mai au o serie, Plain & Simple, carti cu imagini, tutoriale superficiale, in care inveti la un nivel foarte de general.

Cartea mea are in jur de 784 de pagini.

Cat timp ti-a luat sa scrii Windows 8 Step by Step?

Un an de zile.

Merita banii pe care i-ai luat pentru ea?

Sper ca se va vinde bine.

Ce avans ai primit pentru Windows 8 Step by Step?

Din pacate nu se poate ca numerele acestea sa apara in presa. O sa fiu linsat de ei.

Avansul nu este cu mult mai mare decat de obicei, in schimb exista foarte mari sanse sa faci bani din royalties pe bune (drepturi de autor).

In timp ce munceai la carte ai avut posibilitatea sa lucrezi si la alte proiecte?

Am lucrat la site-urile mele. Dupa prima carte, am vazut ca merg din ce in ce mai bine. Pe de alta parte, existau anumite schimbari in Proecter & Gamble si am decis ca acum este momentul sa devin freelancer. Am mai fost acum cativa ani.

Am avut niste rezerve financiare si mi-am permis riscul de a sta un an de zile, fara sa primesc niciun ban, putand sa traiesc linistit chiar si asa.

Pana acum a mers mai bine decat ma asteptam. Cel mai pesimist scenariu nu s-a intamplat.

Blogurile pe care scriu sunt 7tutorials.com si 7tutoriale.ro, dar ma adresez in special pietei externe.

Cati vizitatori are 7tutorials.com?

7tutorials.com are in jur de 800.000 de afisari pe luna. Sa zicem ca de la 1 million incolo incep sa fii un site chiar important. Cel mai mare site pe care il stiu eu, cu tutoriale pentru Windows, are in jur de 13 de milioane de afisari, dar are in spate o echipa foarte mare.

Mai am pana acolo, dar 7tutorials are deja un nume, creste ok.

Esti singur la acest site sau te mai ajuta cineva?

Am recrutat colaboratori, altfel n-as face fata, sa scriu si carte si articole in fiecare zi.

Colaborez cu oameni interesati sa lucreze cu mine, prieteni, colegi de liceu. Acum colaborez cu niste entuziasti din Statele Unite. Spre exemplu, lucrez cu o doamna pe la 50 si ceva de ani, foarte geek, care a lucrat tehnologie toata viata ei si a fost editor la Lifehacker, care-i un site urias.

Dupa ce a renuntat la colaborarea cu ei a venit la mine in echipa si de 2 ani scrie cu mine.

Cat castigi din blogging?

Cat sa traiesc decent in Romania, pana in 1.000 de euro pe luna.

In Romania nu se poate castiga din blogging specializat?

Deocamdata nu. Lume sa citeasca exista, dar bani din publicitate, nu.

Dar pe .com?

Aici e mult mai simplu. Eu trag tare sa ajung la 1 milion de afisari pe luna. Sunt multe agentii de publicitate specializate, care te accepta cand ajungi la acest trafic. Pe urma, se ocupa sa-ti vanda tie reclame si sa deruleze campanii.

Banii care se genereaza sunt mult mai multi.

La ce castiguri poti sa ajungi?

AdSense plateste cam 1 euro/ 1.000 de afisari. Regiile de publicitate iti platesc cel putin dublu.

De unde vine publicul tau?

35% din trafic este din Statele Unite, in jur de 10% din Canada.

Cate ore muncesti pe zi?

Opt ore le muncesc sigur, uneori mai mult, alteori, cand chiar n-am chef, mai putin.

Ai avut vreo colaborare cu firma Microsoft, pentru scrierea cartii Windows 8 Step by Step?

Compania Microsoft nu a fost implicata in niciun fel. La un moment dat mi-au cerut sa semnez niste non disclosures agreements, pana la urma nu mi-au oferit acces la absolut nimic.

Esti dezamagit, din punctul asta de vedere?

Nu a fost un impediment major pentru simplul motiv ca am lucrat cu versiunile oficiale de test si noi ne facusem programul de lucrul al cartii in functie de acele versiuni.

Ai scris cartea direct in limba engleza?

Da. Nu stiu daca pe piata romaneasca ar fi vreo editura intersata sa publice o astfel de carte.

Te-ai gandit ca ar putea fi publicata si in Romania?

Eu m-am gandit ca ar aduce valoare adaugata oamenilor din Romania genul asta de carti, dar din putinele lucruri pe care le stiu eu despre piata romaneasca, nu cred ca exista edituri interesate in a crea carti tehnice pentru Romania sau macar sa traduca.

Mai ai in plan vreo carte?

Da, tocmai am semnat cu Microsoft Press un nou contract. O sa scriu editia a doua a primei mele carti, care sa fie actualizata pentru Windows 8 si o sa includa si continut suplimentar, gen "cum sa adaugi in retea un Xbox, un telefon cu Windows Phone".

O sa imbunatatesc o structura deja existenta. Imi va fi mai usor, iar planul este ca prin aprilie, mai, anul viitor, sa apara.

Crezi ca ai putea sa lucrezi si din alta tara sau nu vrei sa pleci din Romania?

Mi s-a tot spus sa plec. Incredibil de multi oameni ma intreaba ce mai caut in Romania. Sincer, daca as fi emigrat in Statele Unite mi-ar fi fost mult mai usor sa fac lucrurile astea, dar sunt convins ca pot si de aici. Tinand cont de riscul pe care mi l-am asumat, e mai convenabil sa incerc asta de aici, pentru simplul motiv ca viata in sine este ceva mai ieftina.

Cu cunostintele pe care le ai tu, ti-ar fi usor sa te angajezi intr-o multinationala din Romania. De ce n-o faci?

Da, mai ales ca am un CV fain. Am lucrat in proiecte foarte interesate. In Procter & Gamble am fost intr-o echipa care a castigat premii internationale recunoscute in industrie.

Lucram pe niste proiecte foarte inovatoare de prezicere a cererii de produse. Spre exemplu, cat spunem noi ca o sa vanda Procter & Gamble maine, poimaine, peste o luna. Solutiile implementate de noi erau considerate de top in industrie.

La conferinta anuala din domeniu, toate corporatiile mari vin si isi prezinta rezultatele, solutiile etc. Echipa noastra a castigat in 2010 titlul de echipa anului in supply chain.

Am mai lucrat in IBM, pe urma freelancer. Am colaborat cu IBM in proiecte de-ale lor, prin Marea Britanie si Germania.

Daca Microsoft ti-ar face o propunere de angajare, te-ai duce?

Depinde de proiect. Daca ar fi o propunere faina m-as duce, pentru ca ceea ce fac eu in acest moment are mult de-a face cu ceea ce face Microsoft.

Daca voi fi insa multumit unde se indreapta lucrurile, as vrea sa-mi fac propria companie de publishing si sa furnizez continut de calitate pe diverse nise.

Nu ma intereseaza Romania, ci continut relevant pentru audiente nationale.

Doar daca nu-mi iese prea grozav aventura asta in urmatorii doi, trei ani, probabil ca-mi voi cauta un job prin afara.

Vrei sa publici si alte tipuri de carti?

Sunt in discutii cu o editura din Marea Britanie, pentru o carte care nu are de-a face cu tehnologia, ci cu management si dezvoltare personala.

Am lucrat ca project manager si am invatat foarte multe. M-am aliat cu un autor din Anglia, care imi place foarte mult. Am scris impreuna o carte care, deocamdata, nu are un titlu oficial. Dar, cu putin noroc, pana la sfarsitul lunii vom avea un contract si cartea va aparea in Marea Britanie in 2013.

Publisherii te judeca mai mult pentru dosarul de business pe care-l faci pentru carte?

Si la Microsoft Press, cand m-am dus, aveam un draft, pe care l-au ignorat si m-au pus sa fac un business plan.

Ce inseamna un business plan pentru o carte?

Sa descrii conceptul cartii, ce audienta ai, sa dovedesti ca exista audienta, ce plan de marketig faci pentru carte.

Autorul pune in aplicare planul de marketing?

Ai sa fii suprins. Planul de marketing pentru prima carte, 80% l-am facut eu, prin blogurile si reteaua de cunoscuti pe care o am in nisa.

Publishing-ul este destul de ciudat. Chiar moare in anumite privinte, iar echipele lor de marketing sunt destul de mici.

Microsoft Press m-a ajutat foarte putin in ceea ce priveste campania de marketing. Ei s-au ocupat in principal de publicarea cartii si distributia ei.

In Romania difera lucrurile?

Cred ca-i si mai rau de-atat.

Cum prezinti business plan-ul? Trebuie sa te duci personal sau de la distanta?

Traim in era Internetului. O conferinta virtuala e suficienta, nu-ti trebuie mai mult. Trebuie insa sa lucrezi mult la document, sa aiba sens ce scrii acolo.

Daca faci un business plan de 10 pagini s-ar putea sa nu fie citit pana la capat. Ideea e sa-l faci de maxim 5 pagini si sa fie bine pus la punct.

In Anglia, nu au vrut sa se uite la cartea mentionata mai devreme desi era gata, pana nu le-am trimis planul de business.

Ca autor, ca sa ai succes, trebuie sa dovedesti ca ai "business sense" si sa dovedesti ca ai un plan comercial al cartii.

#Ciprian Rusen manual Windows 8, #Ciprian Rusen Microsoft Press, #Ciprian Rusen blogger Windows , #stiri Microsoft