Consolele pentru jocuri video si LCD-urile, cele mai vandute produse de sarbatori

Luni, 08 Ianuarie 2007, ora 17:00
806 citiri

Marii producatori americani de electronice si IT au anuntat ca printre cele mai bine vandute produse la finalul anului trecut s-au numarat consolele de jocuri video si televizoarele LCD, ambele categorii inregistrand recorduri peste asteptarile producatorilor.

Compania japoneza Sony a anuntat ca lansarea PlayStation 3 in luna noiembrie 2006 a fost sincronizata perfect si ca vanzarile in decembrie au fost de peste un milion de unitati. Pina in martie, Sony anticipeaza ca va vinde 6 milioane de console de jocuri video.

Microsoft, care a lansat Xbox 360 cu un an inaintea PS3, a anuntat ca anul trecut a vandut 10,4 milioane de unitati. De sarbatori, cel mai mare producator de soft din lume a vandut 2,7 milioane de jocuri Gears of War, care a devenit astfel cel mai bine vandut titlu dintre jocurile realizate pentru consolele de ultima generatie.

Nintendo, care a lansat consola sa Wii in noiembrie 2006, nu a facut publice datele privind vanzarile, ceea ce ar putea indica ca nu si-a atins targetul de a vinde 4 milioane de console pina la finalul anului trecut.

Analistii se asteapta la reduceri de pret din partea Sony, pentru ca versiunea high-end a PS3 este mult mai scumpa decat cea a consolei Xbox 360, ceea ce avantajeaza produsul Microsoft. Consola Nintendo Wii, la 250 de dolari bucata, se vinde in continuare ca painea calda.

In domeniul LCD-TV, unde probabil ca si in Romania s-au inregistrat vanzari serioase de sarbatori, in Statele Unite numarul de televizoare LCD vandute a depasit numarul de camere foto digitale care s-au vandut la finalul anului trecut.

Din 2003 pina in 2005, camerele digitale au fost cel mai bine vandut gadget din SUA. "Televizoarele LCD au devenit accesibile, iar problema lipsei de sotc a trecut", a apreciat un analist. Televizoarele LCD cu diagonala in jurul a 30 de inci au devenit ceva obisnuit, a spus el.

Incasarile vanzatorilor de echipamente electronice si IT au crescut semnificativ in perioada de sarbatori in Statele Unite. In prima linie au fost magazinele online, dar si retailerii si marii vanzatori de produse de acest gen. Incasarile au urcat la 8,75 miliarde de dolari, conform analistilor pietei, cu 6,5% mai mult ca la finalul lui 2005.

Locul trei ca si vanzari la finalul anului trecut au fost laptopurilor, care au insumat vanzari de 810 milioane de dolari, fiind vandute peste un milion de unitati, conform NPD Grup. Au urmat apoi playerele digitale (incluzand aici si cele video si cele audio), cu vanzari totale de 720 de milioane de dolari, dar circa 5 milioane de unitati vandute.

Camerele foto au crescut puternic, plus 20% fata de anul
anterior, dar au totalizat circa 4,5 milioane de unitati vandute. Pretul mediu pentru produsele foto a scazut cu 15 procente anul trecut.

Modelele care permite doar capturarea unui moment au cunoscut cea mai mare dezvoltare anul trecut, dar s-au vandut mai bine si camerele foto semiprofesionale, spun analistii.

Bloombiz