Cotovelea: Negocierile cu Microsoft pentru Windows XP, pe ultima suta de metri

Joi, 17 Iulie 2014, ora 12:35
1435 citiri
Cotovelea: Negocierile cu Microsoft pentru Windows XP, pe ultima suta de metri

Autoritatile romane se afla "pe ultima suta de metri" a negocierilor cu Microsoft pentru continuarea suportului tehnic pentru Windows XP, la "un pret corect", urmand sa se decida daca licentele vor fi inchiriate sau cumparate, afirma ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.

Ministrul pentru Societatea Informationala a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca Guvernul Romaniei a decis in mod clar ca va negocia si va primi un pret corect, "pentru atat cat ii trebuie din pachetul de servicii".

"Fiind o licenta foarte veche pentru Windows XP, Microsoft a decis sa nu mai acorde in mod automat pe sistemul vechi acest suport tehnic. Discutia cu Microsoft pentru continuarea suportului tehnic pentru XP se afla pe ultima suta de metri, probabil ca perioada lunii august va fi singura care va temporiza putin activitatea comisiei interministeriale. Guvernul Romaniei a decis in mod clar ca va negocia si va primi un pret corect, pentru atat cat ii trebuie din pachetul de servicii. Microsoft poate oferi pe XP o gama foarte larga de servicii. Am venit cu o negociere si asteptam ofertele de plati finale si mecanismele prin care vom face aceste plati. Nu excludem niciuna dintre cele doua variante, inchiriere sau cumparare, privind licentele Microsoft", a spus Razvan Cotovelea.

Potrivit acestuia, contractul cu Microsoft va fi unul extrem de transparent si Romania "va plati pana la ultimul cent, pana la ultimul euro, numai pe ceea ce are nevoie". Razvan Cotovelea a subliniat ca problema Romania privind licentele Windows XP a ajuns sa fie critica deoarece in perioada 2009-2010 a fost interzisa achizitionarea de calculatoare noi, din motive de criza financiara.

"Un calculator nou folosea alt sistem de operare si am ajuns dupa patru ani sa avem o infrastructura IT extrem de veche, cu licente care nu se mai fabrica acum si pentru care producatorul nu se mai obliga sa finanteze suportul tehnic", a explicat ministrul pentru Societatea Informationala.

Razvan Cotovelea va participa, joi, la o intalnire a Clusterului IT la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Microsoft a intrerupt, in aprilie, suportul tehnic si de securitate pentru Windows XP, sistem de operare vechi de 12 ani si care este utilizat inca de unul din trei PC-uri din Romania.

Elementele financiare ale acordului privind extinderea suportului tehnic si de securitate pentru licentele Windows XP utilizate in domeniul guvernamental ar putea fi facute publice pana la 1 septembrie, declara, in 10 iunie, ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.

#negocieri Microsoft Windows XP, #licente XP Romania, #contract Microsoft Romania , #stiri Microsoft