Cuvinte si fraze care dauneaza CV-ului

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 22:52
2310 citiri
Cuvinte si fraze care dauneaza CV-ului

CV-ul tau este menit sa afiseze realizarile tale si sa te diferentieze de ceilalti candidati, insa exista anumite cuvinte, expresii sau fraze care iti pot deghiza calificarile. De exemplu, daca un candidat scrie, “Am sprijinit un manager in vederea optimizarii campaniilor de marketing,” este destul de dificil sa iti dai seama exact ce a facut persoana in cauza sau cum a facut-o.

In realitate, presararea CV-ului cu termeni vagi poate fi interpretata ca un semnal de alarma pentru angajatori, care ar putea crede ca incerci sa-ti exagerezi calificarile sau sa-ti maschezi lipsurile.

Iata cateva cuvinte si expresii pe care e bine sa le eviti atunci cand iti scrii CV-ul si cu ce anume le-ai putea inlocui:

"Imi este familiar…"

Folosirea acestui termen sau a altor termeni asemanatori – “am cunostinte de…” si “experienta cu…” – iti pot trimite CV-ul la fundul teancului de aplicatii, pentru ca nivelul tau de cunostinte intr-un anumit domeniu nu poate fi determinat exact, prin folosirea acestor exprimari.

De exemplu, un profesionist care spune ca Microsoft Access ii este familiar poate dori sa transmita faptul ca l-a folosit zilnic sau ca l-a folosit de doua ori in 3 ani de zile. Fii cat poti de exact atunci cand discuti despre abilitatile pe care le ai. De exemplu: “Asistent cu cunostinte amanuntite de Microsoft Office, inclusiv utilizarea zilnica a aplicatiilor Word, Excel si PowerPoint,” scrie Robert Half International.

"Optimizare" si “Utilizare”

Multi candidati introduc diversi termeni business in CV-urile lor, incercand sa para mai realizati sau mai sofisticati. Insa in loc sa apara “in cunostinta de cauza”, astfel de cuvinte ii pot face sa para ca nu pot comunica in mod direct si clar.

Simplifica lucrurile: In loc sa spui ca ai “utilizat resursele pentru a imbunatati web site-ul companiei”, descrie mai exact cum ai reusit sa cresti numarul de vizitatori unici. Pe cat posibil, cuantifica-ti realizarile, pentru a arata cu adevarat impactul pe care l-au avut actiunile tale.

“Responsabilitatile mele au inclus…”

Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac aplicantii este includerea unei liste lungi a sarcinilor pe care le-au avut in cadrul locului de munca anterior. Desi este in regula sa mentionezi cateva sarcini de baza, managerii stiu, cel mai probabil, ce tipuri de indatoriri ai avut si nu au nevoie de o lista extrem de amanuntita a acestora.

In schimb, incearca sa descrii modalitatea in care l-ai ajutat pe fostul angajator sa economiseasca bani sau sa isi creasca profitul, promovarile tale sau cum ai schimbat niste lucruri in bine.

AFC, MCTS etc.

Ce reprezinta aceste litere? Sunt toate acronime pentru certificari profesionale bine cunoscute (Analist Financiar Certificat, Microsoft Certified Technology Specialist etc.) Daca nu stiai asta, poti sa fii sigur ca nici multi angajatori nu o stiu.

Acest lucru este adevarat mai ales pentru ca prima persoana care iti va vedea CV-ul este, deseori, un angajat de la resurse umane sau un recruiter intern, si nu persoana care supervizeaza in mod direct postul disponibil. Drept urmare, incearca sa eviti jargonul din domeniu, astfel incat oricine iti citeste CV-ul sa poata intelege care sunt caificarile tale.

Desi este cel mai bine sa excluzi acesti termeni din CV-ul tau, ar trebui sa folosesti totusi cuvinte-cheie, care sa te diferentieze de ceilalti aplicanti. Cuvintele-cheie sunt termenii care apar in descrierea jobului.

Acestea descriu sarcinile, calificarile sau certificarile, de exemplu, si pot fi identificate de softurile folosite pentru scanarea CV-urilor. Astfel, CV-urile sunt mai bine sortate. Includerea frazelor din descrierea postului este o idee buna, dar doar daca termenii respectiv iti descriu cu adevarat istoricul profesional.

Daca ai indoieli cu privire la folosirea unui cuvant sau a unei fraze in CV-ul tau, intreaba-te daca aceasta ar ajuta la conturarea valorii pe care o poti aduce potentialului angajator. Daca un termen este folosit pentru a masca lipsa experientei sau pentru a te face sa pari mai sofisticat decat esti in realitate, omite-l.

#cuvinte fraze expresii dauna CV angajat angajator companie , #stiri Microsoft