De ce va fi detronat Internet Explorer?

Duminica, 09 Mai 2010, ora 01:06
5267 citiri
De ce va fi detronat Internet Explorer?

Internet Explorer, programul dezvoltat de Microsoft, este inca lider pe piata browserelor de Internet, insa dominatia lui se apropie de sfarsit. Dupa ce au fost obligati de Uniunea Europeana sa le dea dreptul utilizatorilor de Windows sa aleaga ce browser vor sa instaleze, celor de la Microsoft nu le-a mai ramas decat sa priveasca neputinciosi cum IE pierde din cota de piata.

Daca inainte de decizia UE, Internet Explorer detinea o felie de 90% din piata browserelor, acum au mai ramas cu mai putin de 60%.

Ani la rand, Internet Explorer a fost avangarda Microsoft, pe teritoriul web. Utilizatorii care instalau sistemul de operare Windows primeau, la pachet, si Internet Explorer care avea pagina de pornire predefinita.

Foarte putini inlocuiau browserul sau prima pagina afisata.

Zilele in care Microsoft era relevant pe aceasta piata sunt pe terminate, deoarece utilizatorii au invatat ca au si alte optiuni care se pliaza mult mai bine pe forma dorintelor lor.

Iata cateva motive pentru care Internet Explorer este pe cale sa fie detronat, potrivit eweek.com.

Uniunea Europeana

UE a luat in vizor afacerile Microsoft, in urma cu mai multi ani, cand si-a indreptat atentia spre Internet Explorer si a obligat gigantul IT sa ofere utilizatorilor de Windows si alte optiuni.

Pasivitatea Microsoft

In timp ce UE isi pusese toate tunurile pe ei, cei de la Microsoft se adanceau intr-o stare de complezenta, considerand ca Firefox sau Google Chrome nu-i vor putea afecta cota de piata.

Lucrurile nu au stat asa, iar Microsoft nu a reusit sa se mai adapteze la cerintele utilizatorilor.

Motive de securitate

Internet Explorer a fost, la un moment dat, software-ul cu cele mai mari probleme de securitate al Microsoft. In ultimul timp, gradul de securitate a fost crescut, dar imaginea de cel mai nesigur browser a ramas.

Majoritatea problemelor de securitate a Internet Explorer au inceput odata cu versiunea 6. Aceasta versiune este folosita si in ziua de astazi de utilizatori, in ciuda faptului ca are probleme de securitate, un design nereusit si prea putine functionalitati.

IE este lipsit de functionalitati

Dupa ani de asteptari, Microsoft a adaugat taburi, dar nu functioneaza la fel de bine ca pe Firefox.

Browserul de la Microsoft are posibilitatea de a adauga extensii, dar aceasta optiune paleste in fata add-on-urilor Firefox.

Internet Explorer este greoi in comparatie cu Chrome, urat in comparatie cu Safari si lipsit de siguranta, in comparatie cu Firefox.

Enigma Google

Desi browserul Chrome, dezvoltat de Google, este inca in spatele Internet Explorer, acesta castiga teren intr-un ritm sustinut. Ar putea fi doar o chestiune de timp pana cand Chrome va urca pe pozitia a doua, in topul celor mai folosite browsere.

IE s-a descurcat de minune sa tina piept locului doi de pana acum, Firefox, pentru ca este dezvoltat de o companie relativ mica, Mozilla. Intr-o lupta Microsoft-Google, rezultatul este incert.

Toata lumea vs. Microsoft

Mozilla, Opera si Apple par a se fi aliat impotriva Microsoft, pentru a darama odata pentru totdeauna mitul Internet Explorer.

Acestia au scos in evidenta defectele IE si rezolvarea acestora, de cate ori au avut ocazia. Astfel, au demonstrat utilizatorilor ca IE nu este cea mai buna alegere.

Utilizatorul educat

La inceput, utilizatorii foloseau Internet Explorer din comoditate. Era instatalat "din fabrica" pe PC-ul de la birou si pe cel de acasa. Pe masura ce utilizatorii au devenit din ce in ce mai experimentati, cota de piata a IE a scazut.

Microsoft este dezorientat, pe Internet

Un factor decisiv al decaderii Internet Explorer este lipsa de abilitate a Microsoft in gasirea strategiei potrivite, pe Internet.

Google a demonstrat ca, atunci cand este folosit cum trebuie, un browser propriu poate fi o platforma de lansare pentru serviciile tale.

Microsoft nu a gasit niciodata forumula potrivita pentru a-si ridica serviciile web, nici macar atunci cand Internet Explorer detinea 90% din piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#browser, #chrome, #explorer, #firefox, #google, #internet, #microsoft , #stiri Microsoft