Dosarul de coruptie de la Microsoft se ingroasa: Mita de zeci de milioane de euro

Marti, 12 August 2014, ora 08:55
1671 citiri
Dosarul de coruptie de la Microsoft se ingroasa: Mita de zeci de milioane de euro

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca, in ancheta privind licentele Microsoft, anchetatorii colaboreaza cu institutii financiare si judiciare din strainatate, ca au fost facute comisii rogatorii si ca sunt verificate inclusiv tranzactiile prin off-shore-uri, sumele care s-ar fi dat drept mita fiind de zeci de milioane de euro.

"Pana in acest moment, informatiile sunt ca o suma de zeci de milioane de euro a fost data cu titlu de mita", a spus Kovesi.

Intrebata de prejudiciul din dosar, ea a raspuns ca nu a fost inca stabilit exact, dar a fost estimata o suma de 60 de milioane de euro care a fost data ca mita.

"Nu avem un prejudiciu exact, in jur de 60 de milioane de euro, n-as putea sa va dau o cifra exacta pentru ca ea ar putea, pe parcursul administrarii probelor, sa creasca sau sa scada, dar s-a dat cu titlul de mita prin contrui bancare sau direct unor persoane fizice sau chiar prin intermediul unor societati comerciale", a spus Kovesi.

Procurorul-sef al DNA a mai spus ca in acest caz se poate vorbi si de prejudiciu la institutiile statului, daca se va stabili ca acele contracte au creat prejudiciu, si de obiect al infractiunilor de mita, pentru ca s-au dat anumite sume de bani.

"Informatiile prealabile duc inspre aceasta suma (60 de milioane de euro, n.r.), dar in general este o suma de zeci de milioane de euro", a mai spus Kovesi.

Ea a mai spus ca in acest moment este inceputa urmarirea penala cu privire la fapte si se administreaza probatoriu, iar "in momentul in care se contureaza indicii pentru inceperea urmaririi penale si fata de persoane, procurorul cu siguranta va face acest lucru".

DNA colaboreaza cu insitutii financiare si judiciare din alte state

In legatura cu acest dosar, ea a mai mentionat ca exista comisii rogatorii si ca DNA colaboreaza cu insitutii financiare si judiciare din alte state cu privire la tranzactii care au fost facute prin conturi din strainatate.

"Vom verifica si acele tranzactii financiare facute prin off-shore-uri, suntem in procedura", a aratat Kovesi.

Kovesi a mai mentionat ca au fost efectuate "foarte multe audieri" in acest dosar: "zeci de persoane audiate din ministere, din institutii care au avut legatura cu incheierea acestor contracte". "Au fost citati si fosti ministri, fosti parlamentari, fosti directori de institutii... O parte au venit, o parte urmeaza sa fie audiati", a mai declarat Kovesi.

DNA a anuntat, pe 10 iulie, ca a inceput urmarirea penala in rem, pentru trafic de influenta, abuz in serviciu, luare si dare de mita, in dosarul deschis in urma sesizarii Corpului de control al Guvernului, privind inchirierea si extinderea de licente IT pentru scoli, pentru care s-au platit aproximativ noua milioane de euro.

DNA, colaborare stransa cu SRI

In legatura cu dosarele din ultima vreme declansate de structura pe care o conduce, Kovesi a aratat, ca institutia are o colaborare stransa cu SRI care transmite informari privind fapte de coruptie.

"Suntem sesizati de obicei de SRI. In foarte multe dintre aceste dosare am primit multe informari de la SRI cu mult inainte de acest an electoral. Justitia este independenta iar noi ne facem treaba indiferent de ce se intampla in spatiul politic. Noi lucram in dosare cu toate resursele pe care le avem. Suntem o institutie cu aproximativ 450 de persoane din care doar 110 - 120 sunt procurori, politisti specialisti, grefieri. Fiecare procuror are in lucru 50 - 60 de dosare. Nu stam sa alegem dosarele, daca e an electoral, daca are o anumita calitate. Totul este in functie de momentele operative care apar", a declarat Kovesi.

Ea a precizat totodata ca "sunt si foarte multe denunturi care se fac in ultima perioada de timp de la persoane cu privire la presedinti de consilii judetene, la primari, parlamentari, persoane cu functii importante, secretari de stat sau directori din strucuturile centrale sau locale".

Intrebata in legatura cu locul in care se afla presedintele Consiliului judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, Kovesi a raspuns ca acesta "parea ca este in SUA".

"Parea ca este in SUA la ultimele informari pe care le-am avut in timpul judecatii solicitarii noastre de arestare preventiva. Vineri au fost transmise Tribunalului formalitatile pentru punerea in executare a mandatului si nu stiu daca Ministreul Justitiei a tramsmis mai departe aceste solicitari si urmeaza ca SUA sa puna in aplicare acest mandat. Noi vom fi a anuntati in momentul in care Interpolul sau alte structuri vor confirma ca l-au localizat si vor pune in executare mandatul. Pana acum nu avem astfel de confirmari", a mai spus Kovesi.

Sefa DNA a mai declarat ca activitatea instantei nu trebuie limitata "la anumite momente ce se desfasoara pe plan politic".

"Am fost acuzati ca facem anchete la persoane dintr-un anume partid. Realitatea infirma aceste lucruri. Avem senatori, deputati din toate partidele. Avem investigatii cu privire la ministri, fosti ministri, fosti conducatori de institutii din guvernele anterioare sunt trimisi in judecata, sunt investigati, la fel ca cei din actuala majoritate. Deci nu avem niciun fel de legatura cu ce se petrece in spatiul politic. Am fost acuzati ca sunt dosare in care Corpul de control al prim-ministrului ne-a facut sesizari si nu le-am investigat. Sunt foaret multe in care s-a inceput urmarirea penala, in care s-au dispus trimiteri in judecata si sigur ca sunt si cazuri in care probatoriul administrat nu a permis retinerea unor vinovatii iar cazurile au fost clasate", a mai spus procurorul-sef al DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#tranzactii contracte Microsoft, #ancheta licente Microsoft, #mita tranzactii contracte Microsoft , #stiri Microsoft