Este Windows 8 o amenintare la adresa tabletelor cu Android?

Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 09:10
2973 citiri
Este Windows 8 o amenintare la adresa tabletelor cu Android?

Multe intrebari, deocamdata fara raspuns, se aduna in jurul lansarii Windows 8 de catre Microsoft. Spre exemplu, vor reusit utilizatorii de desktop-uri sa accepte noua interfata? Va avea Windows Store suficiente aplicatii? Va putea Windows 8 sa revitalizeze vanzarile de PC-uri?

Succesul companiei Microsoft depinde de abilitatea sa de a isi croi drum in lumea mobila, dar nu este singura companie care are pe masa o miza uriasa, strans legata de lansarea Windows 8. Noul sistem de operare va avea un impact major si asupra Google. Trebuie doar sa ne uitam la partenerii Microsoft pentru Windows 8, care produc tablete sau dispozitive hibride: Samsung, Asus, Toshiba si restul. Toti fac si tablete cu Android, de asemenea.

Pozitia Apple in piata de tablete este atat de dominanta incat compania nu are de ce sa-si faca probleme in ceea ce priveste dispozitivele cu Windows 8. Dar majoritatea partenerilor Google, in mod special aceia care produc dispozitive dedicate productivitatii, isi pun o intrebare dura: va reusi Windows 8 sa mute interesul consumatorilor de la tabletele cu Android?

Cel putin un expert crede ca la aceasta intrebare nu este usor de raspuns. Analistul Forrester, Sarah Rotman Epps, vede la orizont un viitor sumbru pentru tabletele Android.

"Daca exista o piata pentru tabletele non-Apple, a fost si va fi Windows. Este destul de evident ca nu a existat nicio cerere pentru tablete Android alta decat o nisa, in timp ce Windows are la dispozitie interesul consumatorilor".

Android a avut un impact nesemnificativ pe piata tabletelor, in ciuda faptului ca este singura alternativa majora pentru utilizatorii care nu vor sa cumpere produsele Apple.

Potrivit unui raport IDC, valabil pentru cel de-al doilea trimestru, peste doua treimi din numarul total de tablete vandute au provenit din Cupertino, adica de la Apple.

In cadrul recent incheiatului proces dintre Apple si Samsung, din Statele Unite, s-a dezvaluit faptul ca Samsung a reusit sa vanda doar 712.000 de tablete Galaxy Tab 10.1 in Statele Unite, de cand a

fost lansata tableta.

In comparatie, Apple a vandut in trimestrul trei al acestui an 17 milioane de tablete iPad, in crestere cu 84% fata de trimestrul similar al anului trecut.

Analistii contactati de PC World au cazut de acord ca tablele Windows 8 vor reusi sa cucereasca nisa tabletelor dedicate productivitatii. Avantajele Microsoft se vor regasi, in primul rand, in randul corporatiilor, care vor da prioritate companiei, in ceea ce priveste securitatea datelor, dar si datorita pachetului Microsoft Office.

Analistii citati de PC World spun ca tabletele cu Windows vor castiga rapid din cota de piata Android, in mod special pe segmentul premium. Expertii spun ca tabletele Android nu vor disparea, dar vor conta doar pentru produsele ieftine si orientate catre consumul de media.

O posibila cale de succes pentru Android

"Cred ca va exista o piata pentru tabletele Android cu ecrane intre 7 si 10 inci, dar ieftine", a spus Patrick Moorhead, presedintele si analistul principal in cadrul Moor Insights & Strategy. "Tabletele Android vor fi optiunea utilizatorului cu buget redus".

"Exista un motiv pentru care Google a lansat Nexus 7", spune reprezentantul Gartner, Carolina Milanesi. "A fost, in principiu, un mesaj puternic catre producatorii de sisteme de operare,'Incetati sa fiti Apple, pentru ca nu sunteti. Si nu veti avea succes concurand acel pret sau acea forma. Fiti ieftini. Mergeti la 199 de dolari, astfel incat sa devina mai degraba o achizitie de impuls, iar consumatorii le vor cumpara pentru a se uita la videoclipuri, pentru a asculta muzica si pentru a se juca jocuri'".

Tableta iPad mini, daca va fi produsa, spun analistii, va fi cuiul final in cosciugul tabletelor Android.

Pozitia producatorilor

In mod oficial, producatorii de tablete au o pozitie moderata in ceea ce priveste viitorul pe termen lung al tabletelor Android.

Jay Parker, seful Lenovo pentru operatiunile SMB din America de Nord, a declarat recent ca producatorul are in plan oferte cu tablete Android, dar ca va oferi doar dispozitive construite in stilul Kindle Fire, adica cu dimensiuni reduse, ieftine si proiectate pentru entertainment.

"Le vedem ca dispozitive pur media, cu care oamenii sa navigheze pe Internet, sa citeasca carti sau sa se uite la un film, si nimic altceva mai important", a spus Parker.

Acer produce tableta W510, cu Windows 8, dar spune ca nu va renunta definitiv la Android. Cand a fost intrebat daca Acer va investi atat pentru tabletele Android, cat si pentru tabletele cu Windows, Paul Tayar, directorul de produse pentru America, a spus doar atat: "da".

"Cu cat sunt mai multe ecosisteme cu care ne putem juca si care sunt disponibile, cu atat e mai bine pentru noi, ca producatori, ca putem dezvolta hardware-ul potrivit pentru consumatorul potrivit", a pus Tayar.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#tablete Windows 8 vs Android, #lansare windows 8, #vanzari tablete Android Windows 8 , #stiri Microsoft