Finalul Windows XP: trec companiile la Windows 7?

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 10:42
2319 citiri
Finalul Windows XP: trec companiile la Windows 7?

Marile companii se lupta in continuare cu dilema legata de trecerea la sistemul de operare Windows 7 dupa ce anii trecuti au evitat sa instaleze Windows Vista, din cauza problemelor aparute mai ales de functionalitate.

Noul sistem de operare, Windows 7, a fost foarte laudat de cei care l-au testat deja, dar vine intr-un moment de maxima reticenta in legatura cu orice investitie in IT.

Pe de alta parte Microsoft a anuntat ca vrea sa scoata din joc Windows XP pina in 2014, ceea ce inseamna ca va investi masiv pentru a stimula companiile sa treaca la noul sistem de operare. Ca performanta si ca pret Windows 7 este extrem de atractiv, dar companiile raman reticente, spun specialistii in industrie.

Lansarea Windows Vista in 2007 a atras multe companii, mai ales pentru ca Microsoft a promis cel mai sigur sistem de operare de pe piata. Cand directorii IT au inceput sa raporteze pe banda probleme, iar utilizatorii si-au exprimat frustrarea, multe companii au evitat trecerea la Vista, iar Microsoft a pierdut mult la imagine.

Abia anul acesta, la primele review-uri pozitive situatia a inceput sa se schimbe pentru cel mai mare producator de software din lume. Companiile nu se confrunta doar cu costurile de licenta legate de noi sisteme de operare si problemele care pot aparea in legatura cu functionarea corecta a aplicatiilor si timpii pierduti care inseamna productivitate redusa.

Companiile platesc in plus pentru training, pentru upgrade la diverse aplicati - antivirus, Office, etc - dar si pentru suportul tehnic oferit angajatilor care nu se descurca cu noul sistem. Analistii anticipeaza ca totusi companiile nu mai pot ramane la XP, nu pentru ca "n-ar merge si asa" ci pentru ca tehnologiile au evoluat, iar Windows 7 include multe imbunatatiri.

Probabil ca Windows XP va disparea de la sine pina in 2014, spun specialistii. Doar versiunea speciala pentru netbook, laptopurile mici si ieftine, va supravietui in unele sisteme. Dar multe au trecut deja la Windows 7.

In plus, producatorii hardware vor lansa tot mai multe oferte impreuna cu Windows 7, oferte care devin atractive pentru inlocuirea sistemelor invechite, pentru noi posturi create si asa mai departe. Compania de cercetare Gartner a lansat deja un avertisment companiilor sa treaca la Windows 7 pina in 2012.

Trecerea va dura destul timp, iar companiile care raman pe XP s-ar putea sa ramana fara aplicatii business cheie, fara suport din partea Microsoft si asa mai departe. Producatorii de aplicatii pentru platforma Windows vor renunta la aplicatiile pentru XP si suportul oferit pentru acestea prin 2011.

De aceea, firmele ar fi bine sa adopte mai rapid Windows 7. Migrarea de la XP la Windows 7 intr-o organizatie mare poate dura si 12-18 luni, spune Gartner.

Conform unui studiu realizat de Information Technology Intelligence Corp. (ITIC) si Sunbelt Software, circa 60% din companii vor sa treaca la Windows 7 in urmatoarele 12 luni, iar 30% au declarat ca vor si mai repede, in numai sase luni.

In ciuda acestor cifre optimiste, multe companii spun ca vor sa astepte sa vada ce se va intampla, ca sa nu aiba surprize ca la Windows Vista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#windows 7, #xp, #microsoft , #stiri Microsoft