Investigatia CE impotriva Microsoft ar putea fi inchisa

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 09:52
1321 citiri
Investigatia CE impotriva Microsoft ar putea fi inchisa

Comisia Europeana a facut, miercuri, un pas decisiv spre inchiderea unei investigatii ample impotriva Microsoft, dupa ce grupul american a oferit concesii, pentru a permite, in viitor, utilizatorilor sistemului Windows sa aleaga intre mai multe motoare de cautare.

"Am motive intemeiate sa cred ca ne indreptam spre o solutie satisfacatoare pentru anumite probleme concurentiale in sectorul informaticii", a declarat comisarul pentru Concurenta Neelie Kroes intr-o conferinta de presa, precizeaza Mediafax.

Kroes a precizat ca opinia preliminara a CE este ca propunerile Microsoft vor raspunde motivelor de ingrijorare ale Comisiei.

CE va lansa, la 9 octombrie, o consultare publica, prin care partile interesate pot exprima opiniile si comentariile referitoare la propunerile Microsoft.

"Este un pas important spre inchiderea unui capitol care a durat un deceniu", a declarat Brad Smith, vicepresedinte la Microsoft insarcinat cu problemele juridice.

CE a deschis o investigatie impotriva Microsoft, considerand ca includerea motorului de cautare Internet Explorer in sistemul de operare Windows confera grupului o pozitie dominanta incorecta pe piata.

In iulie, grupul a facut concesii, pentru a evita plata unei amenzi egale cu 10% din cifra sa anuala de afaceri.

Autoritatile de la Bruxelles au impus deja grupului o amenda de 1,676 miliarde de euro pentru folosirea abuziva a pozitiei dominante, in special in privinta includerii aplicatiei MediaPlayer in sistemul Windows.

Microsoft a acceptat sa permita utilizatorilor Windows XP, Vista si 7 din Europa posibilitatea de a alege ce motor de cautare vor sa foloseasca.

Astfel, utilizatorii vor primi explicatii, pe ecranul calculatorului, despre ce inseamna un motor de cautare si vor putea afla, prin intermediul unei ferestre multi-choise, informatii despre principalele aplicatii de acest tip.

Prin acesta solutie, utilizatorii vor putea primi informatii despre maxim 12 browsere de Internet compatibile cu Windows, in functie de cota de piata detinuta in Europa.

"In prezent, pe piata exista cinci browsere importante, iar propunerea prevede accesul unor noi furnizori de astfel de servicii", a aratat Kroes.

Principalul concurrent al Internet Explorer in Europa este Firefox, dezvoltat de Mozilla Foundation.

Alte aplicatii de acest tip sunt Chrome, lansata recent de Google, si Opera, dezvoltata de Opera Software din Norvegia.

Apple ofera la randul sau o versiune a browserului Safari, compatibila cu Windows.

Pe viitoarele versiuni Windows, incepand cu varianta finala a Windows 7 care va fi lansata la 22 octombrie, producatorii de PC-uri vor putea sa instaleze orice browser doresc si chiar sa elimine complet Internet Explorer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#INVESTIGATIE, # ce, # microsoft, # pozitie dominanta, # browser, # motor cautare , #stiri Microsoft