Lectiile unui gigant IT. Cele mai inspirate si cele mai proaste decizii ale Microsoft in 2013

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 07:30
2202 citiri
Lectiile unui gigant IT. Cele mai inspirate si cele mai proaste decizii ale Microsoft in 2013

Pentru gigantul american Microsoft, 2013 nu a fost unul prea linistit, printre cele mai importante evenimente din acest an numarandu-se si demisia anuntata de CEO-ul sau, Steve Ballmer.

Dupa ce la jumatatea anului, Ballmer spunea ca Microsoft se reinventeaza, iar 2013 va fi cel mai bun an al Microsoft, el a anuntat ca se va retrage de la conducerea grupului in urmatoarele 12 luni, dupa gasirea unui succesor.

Odata cu acest anunt, actiunile Microsoft s-au apreciat cu 9%.

Strategia lui Steve Ballmer, veteran la Microsoft, a fost atacata continuu in ultimii ani de actionari, nemultumiti de performantele companiei si de stagnarea pretului actiunilor.

Totusi, langa demisia lui Ballmer, exista zvonuri potrivit carora actionarii companiei ar cere si demisia lui Bill Gates din functia de presedinte, cofondatorul companiei fiind contestat de investitori importanti pentru prima data in istoria de 38 de ani a producatorului de software.

Ca orice companie, anul acesta, Microsoft a luat o serie de decizii mai putin bune, dar si unele bune, spun cei de la Networkworld. Ei au facut o lista cu deciziile din acest an ale concernului american, impartite in doua categorii: bune si gresite.

Care sunt deciziile bune ale Microsoft

Daca o decizie este clasificata in functie de numarul de clienti care platesc pentru un serviciu, atunci Office 365 este una buna.

In putin mai mult de 100 de zile, acest serviciu a atins un milion de clienti. Acest nivel a fost atins in mai, iar in octombrie, depasea doua milioane de clienti.

Cumpararea diviziei de terminale a Nokia pare sa fie o decizie buna pentru Microsoft. In primul rand, Microsoft va putea sa puna implementeze mai repede Windows 8 in acest sector si va putea sa redirectioneze eforturile pentru vanzarea sistemului de operare in zone care au potential de crestere, cum ar fi Africa si Japonia. Nokia are atat terminale low-end, cat si high-end, care pot concura pe aceste piete.

De asemenea, Nokia are o linie de tablete si phablete interesanta pentru Microsoft. In conditiile in care piata PC-urilor se restrange, alte terminale trebuie sa le inlocuiasca. Cu activele Nokia, Microsoft ar trebui sa se poate misca repede pe acest segment, pastrand ritmul sau chiar depasindu-i pe competitori.

Windows Phone - Microsoft este departe de prima pozitie pe piata telefoanelor mobile, dar face progrese, ajungand pe locul trei in topul sistemelor de operare.

Desi este departe de Android (52%) si iOS al Apple (40,6%), cota Microsoft, de 3,2%. nu poate fi considerata importanta, insa pentru prima oara a depasit BlackBerry, conform ComScore.

Microsoft si-a dublat cota de piata fata de octombrie 2012, avand cel mai mare ritm de crestere din segmentul sistemelor de operare pentru mobile. Important, de asemenea, este faptul ca a facut progrese mari pe piete externe, in special in Europa, unde cota sa de piata a depasit 10%. Aproape toata aceasta crestere se datoreaza Nokia, conform nui raport al Strategy Analytics.

Xbox One - Lansata la sfarsitul lunii trecute, consola Microsoft s-a bucurat de succes in multe review-uri. Pe langa jocuri, aceasta suporta vizionarea de canale TV, Kinect, si permite organizarea de videoconferinte cu Skype si comanda vocala, plus altele.

Aflata in concurenta directa cu Play Station 4, Xbox One are un potential ridicat, conform celor de la Networkworld, putand fi si un "asistent" digital.

Dynamics CRM - Parte a ofertei Dynamics a Microsoft, solutia Dynamics isi lasa competitorii in urma. Microsoft a ajuns pe pozitia a patra in acest segment, dupa Salesforce.com, SAP si Oracle, conform Gartner, avand venituri de 1,1 miliarde de dolari. Iar analistii spun ca are un ritm de crestere superior celor de la SAP si Oracle pe segmentul CRM.

Cybercrime Center - Microsoft a deschis luna trecuta un centru pentru combaterea amenintarii botnet, unde colaboreaza cu multi parteneri interesati.

Daca Microsoft a avut si inainte o astfel de echipa, centrul a atras un numar mare de colaboratori si face legatura cu toti cei care lupta impotriva criminalitatii informatice. Accentul pus pe colaborare aduce un potential crescut in acest caz.

Care sunt deciziile gresite ale Microsoft

Windows 8.1 - Intr-un fel, Windows 8.1 este de apreciat, insa nu suficient.

Microsoft a raspuns unui numar mare de plangeri fata de Windows 8 si a adaugat noi functii, insa acestea nu atrag suficienti clienti.

Conform studiilor despre piata sistemelor de operare, Windows 8.1 nu a atras utilizatorii care au renuntat, pana la urma, la Windows XP si nu pare sa faca progrese semnificative.

Pentru deplina apreciere a noului sistem de operare, utilizatorii au nevoie de dispozitive cu ecran tactil. In acelasi timp, aplicatiile care sunt compatibile cu Windows 7 sunt compatibile cu 8.1, insa nu aduc nimic nou. Aplicatiile care scot in fata Windows 8.1, desi se apropie de 150.000, nu sunt suficient de convingatoare pentru a atrege clientii.

Probabil, cand utilizatorii vor decide sa-si inlocuiasca PC-urile, Windows 8.1 si succesorii sai vor avea mai mult succes. Majoritatea noilor echipamente vor avea ecran tactil si vor fi mobile, doua segmente unde 8.1 se comporta bine. Poate fi considerat ca 8.1 a aparut inainte de perioada de maxim succes.

Noul CEO - Nu a fost necesar sa anunte, cu un an inainte, ca este in cautarea unui CEO care sa-l inlocuiasca pe Steve Ballmer, apreciaza Networkworld.

Aceasta "cautare" distrage atentia de la eforturile depuse pentru o afacere mai buna si nu ii face nici lui Ballmer munca mai usoara. Cel mai bine l-ar fi pastrat pe acesta pana cand ar fi gasit un inlocuitor.

Anuntul nu ajuta nici principalii potentiali candidati. Allan Mulally, unul dintre acestia, este CEO-ul Ford, iar consiliu de conducere al companiei nu a primit tocmai bine vestea, fiind intr-o perioada in care incearca sa promoveze noua sa linie de automobile pentru 2014.

Parodia Apple - Microsoft a realizat un clip prin care ia in ras iPhone-ul Apple. Pana la urma, acesta nu a fost amuzant. Microsoft a recunoscut greseala.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#decizii microsoft, #microsoft 2013, #Ballmer Microsoft , #stiri Microsoft