Legile europene antitrust amana inca o data lansarea Vista

Vineri, 08 Septembrie 2006, ora 11:04
773 citiri

Cel mai mare producator software din lume, Microsoft, a anuntat ca ar putea amana lansarea in Europa a noii versiuni a sistemului de operare Windows, Vista, indicand ca data la care produsul va fi disponibil pe piata depinde de solicitarile Comisiei Europene in domeniul antitrust, scrie presa americana.Oficialii Comisiei Europene de la Bruxelles apreciaza ca anuntul producatorului de software nu are alt obiectiv decat sa induca in eroare publicul. Microsoft sustine insa ca a prezentat o serie de propuneri concrete Comisiei Europene, raspunzand astfel ingrijorarilor formulate de institutie referitor la caracteristicile Vista. Compania spune ca depinde acum de Bruxelles daca va cere sau nu modificarea platformei software.

A"Este obligatia Microsoft sa accepte si sa implementeze responsabilitatile determinate de statutul de cvasi-monopol, pentru a se asigura de respectarea reglementarilor UE in domeniul concurentei", a declarat un purtator de cuvant al executivului UE.

Comisia Europeana si Microsoft sunt implicate intr-o disputa legala, din anul 2004, cand autoritatile de la Bruxelles au sanctionat cel mai mare producator de software la nivel mondial cu o amenda de 500 milioane de euro, si au solicitat modificarea unor practici comerciale ale companiei.

Executivul european a impus Microsoft o a doua amenda in aceasta vara, de 281 milioane de euro, apreciind ca grupul nu a respectat decizia din anul 2004. Totodata, Comisia analizeaza noul sistem de operare, pentru a determina daca Vista are elemente anti-concurentiale, care ar necesita modificari.

Microsoft a reafirmat, in aceasta saptamana, ca versiunea destinata utilizatorilor individuali va fi lansata in luna ianuarie a anului viitor, in vreme ce companiile mari vor avea acces la noul sistem de operare incepand cu luna noiembrie. Anterior, lansarea Vista a a fost amanata de mai multe ori.

Bloombiz